Thursday, March 03, 2016

Pengalaman Di NICU HSB

Assallammualaikum (n_n)V

Hai,

Actually, lama dah nak update, tapinya asyiklah tak sempat. Biasalah, busy, inipun baru lepas siapkan assigment, ada lagi dua paper tak siap lagi. *kelip-kelip mata*

Back to tajuk. Pengalaman Di NICU Hospital Sungai Buloh
Macam yang tahu, bagi yang pernah baca pengalaman bersalin anak pertama dalam entry sebelum ni, mesti tau yang baby aku prem a.k.a pramatang. Beliau lahir pada 35 week sehari lepas aku habis final exam semester 5. Hehehe.

Hospital Sungai Buloh memang best. Hospital baru kannn, service ok,memuaskan, staff pun okey, Aku kira, kalau dapat nurse tak okey tu, memang bukan rezeki akulaa. Bilik best, katil best, makanan sedapppp kotttt, yang ni serius! Hospital ni, environment dia tak jauh beza dengan hospital Pantai. Yang ni aku sure.

Orang cakap, instint seorang ibu semestinya betul. Lepas cek KKIA dan KKIA suruh aku check-up immediately, aku dah mula berkira-kira bahawa baby aku akan berada di NICU. Overall, aku tak pernah tahu langsung macammana keadaannya dekat NICU. Haih!

24/8/2015 (Isnin)
Lepas bersalin, baby terus direct hantar ke NICU. Tengahari meronta-rontalah aku nak ke NICU tengok baby. Pagi, husband teman dekat wad sekejap sebab nak tolong tukarkan baju dan bersihkan diri, lepas tu husband balik rumah sebab nak tanam uri. Husband sampai kat wad semula waktu lunch hour, terus ajak husband ke NICU sebab tak sabar nak tengok baby. Dup dap dup dap jantung perjalanan nak sampai NICU tu.

Sampai dekat NICU, speechless. Jauh sangat keadaan dia macam apa yang ada dalam fikiran aku. Husband bawa jumpa baby. Sedih tengok sebab baby kecil. Berat baby 1.69kg. Duduk dalam katil baby lepas tu tangan bercucuk, wayar kat tangan, kat kaki lepas tu duduk bawah warmer. Allah je yang tahu perasaan macam mana masa tu. Rasa takut sangat, risau, tak putus-putus doa dalam hati minta Allah permudahkan. Nurse bagi kerusi, duduk sebelah katil baby, pegang tangan kecil dia, Allah, kecil jek. Hanya semangat je laa yang boleh bagi pada baby masa tu.

Lepas puas tengok, husband tolak balik pergi wad. Husband balik nak uruskan benda lain pulak. Rasa kosong je, masa ni rasa blank, rasa tak tahu nak buat apa, rasa sedih pun ada sebab orang datang melawat tapi baby tak ada dengan kita. T___T, petang, masa waktu melawat, nampak nurse dari NICU hantar baby orang katil depan aku, saja tanya baby aku mana. Ye laaa, berat baby yang dihantar tu 1.71kg, tapi dah boleh discarge dari NICU, kita pun berharaplah dapat baby hari ni dan esok dah boleh discaj. Tengok orang tu susukan baby dia sepanjang malam, tambah rasa sedih. NICU kat Hospital Sungai Buloh ni boleh masuk sampai pukul 10 malam. Hanya ayah dan ibu je laa yang boleh masuk pun.

Malam tu, masa tengok baby, nurse suruh susukan baby. Speechless. Nasiblah ada nurse tolong ajarkan. Sedihlaa masa tu sebab aku tak pandai nak susukan, ditambah baby tak pandai lagi menyusu. Mulut dia kecik jek, puting lagi besa dari mulut dia. Huhuhu. Banyak kali jugalah cuba. Nurse suruh peluk baby untuk rangsang pengeluaran susu.

25/8/2015 (Selasa)
Esoknya (25/8/2015), dari tengahari aku dah kena bengkak susu. Sakit dia, Tuhan je yang tahu, rasa macam nak pecah dada. Banyak kali jugaklah husband kena marah sebab tak tahu nak mintak tolong dengan siapa. Orang cakap, nak hilangkan bengkak susu tu, bagi baby menyusu. Tapi masalahnya, baby tak pandaipun menyusu lagi. Penatnya nak tahan sakit tu, sampai nak cakap pun dah tak boleh. Petang tu, dalam pukul empat, dah boleh discaj, tapi sebenarnya aku tak boleh balik lagi sebab kena room-in dekat NICU, tapi disebabkan sakit sangat, aku ajak husband balik rumah, nak rest dekat rumah sambil mintak mak tolong urutkan. T___T

Masa dekat katil baby,Nurse tanya, susu badan ada? aku cakap ada, tapi baby tak pandai lagi nak menyusu. So, nurse suruh pergi pam dekat satu bilik dalam NICU tu. Bilik tu memang tempat pam susu. Nak dijadikan cerita, masa sampai dalam bilik tu, aku blank, nampak seorang ibu muda tengah pam susu, Aku macam terkebil-kebil tak tahu nak buat apa. So, ada nurse dekat-dekat situ, lepas tu aku panggil nak mintak ajarkan guna pam tu, dia masuk dekat bilik tu, muka ketat... pastu bermulalah sesi menyakitkan hati, bertubi-tubi. Aku ingat lagi, masa tu aku cuma tanya macammana nak buat? sambil pegang botol susu kat tangan... T__T

Dan mulut dia macam bertih jagung,

"Tak akan tak tahu?"
"Selama ni tak pernah belajar ke macammana nak pam?"
"Ini anak nombor berapa?"
"Mak ke, kakak ke, tak akan tak pernah ajar pasal susu?"
"Janganlah jadi bangsa pemalas, semua benda tak tahu, tak akan pandai beranak je."
"Tak pernah tanya siapa-siapa ke?"
"Tak akan nak bagi susu tepung kat anak kot?"
"Ni dah bengkak, kenapa tak tuam?"
"Tuam guna apa?"
"Ini dua-dua dah bengkak, sakitkan? Ini dah bengkak, mana boleh pam, susu tak keluar!"
"Balik, tuam betul-betul,"

Sentap gila aku bila nurse tu marah-marah aku. Rasanya satu NICU tu dengar suara dia. Malunya, Tuhan je yang tahu. Terus aku tak jadi pam, terus keluar pergi balik dekat katil baby sambil tahan breast yang semakin mem-bengkak. T___T

Kalaulah aku expect baby nak keluar awal, dah lama aku buat persediaan, ini mana lagi hal kerja, dengan assignment lagi, dengan final exam lagi. Malas je aku nak menjawab. Lepas kena sound tu, terus aku ajak husband balik. Keluar dari pintu NICU sampailah ke parking lot, berjurai-jurai air mata aku keluar, sedih punya pasal, disebabkan wheel chair tak ada, gigih ajak husband jalan kaki je pergi lot parking, dah lah jauh, sakit lagi, comfident je aku jalan laju2, husband dah bising-bising, aku buat donno jek. Sakit lagi cakap-cakap nurse tu dari sakit kena jahit! Dalam kereta sampai ke rumah pun aku menangis berjurai-jurai, sampai sedu-sedu kot. Fragile gila bila fikirkan balik masa tu. Hahaha :)

Bukanlah aku cakap semua nurse kat NICU tu garang macam singa. Cuma yang seorang tu je tak tahu apa masalahnya, dari first day sampai last day aku dekat NICU, macam ada je dia tak puas hati. Nurse yang lain, alhamdulillah baik. Sangat-sangat membantu. Dari wad 6B sampai ke NICU, aku bersyukur sangat dapat nurse yang ok,

26/8/2015 (Rabu)
Pagi esoknya, lepas bengkak susu dah okey, cepat-cepat ajak husband pergi NICU, nasiblah jarak rumah dengan hospital tak jauh. Dalam sepuluh minit dah sampai. Sampai NICU, basuh tangan bersih-bersih baru ke katil baby. Baby masih bawah warmer, kesian tengok sebab dia je laa yang pakai warmer, baby lain tak ada. Mungkin sebab lapisan lemak tak ada lagi, jadi baby cepat sejuk, sebab tu doktor tak bagi off warmer kot!

Masa sampai, baby baru lepas menyusu. Sedih tengok baby menyusu pakai benda yang macam picagari tu [Shrink], lepas tu nurse bagitahu baby cepat lapar, baby lain tengah tidur, baby aku dah meraung-raung lapar, dia akan lapar awal setengah jam dari baby lain. Haih.. advance sungguhlah dia! Tapi tetap rasa seronok sebab nurse bagitahu baby pandai minum guna picagari tu, nurse tak sempat nak tekan, baby dah sedut semua susu. Allah, terharu sangat masa tu. Bila nurse tunjuk depan mata sendiri yang baby pandai menyusu sendiri, rasa terharu berganda kot. Tak lama lepas tu,nurse suruh room-in,

Tengahari tu tak boleh balik, terus dapat katil dekat bilik room-in. Tak lama lepas tu, nurse datang bawa katil baby, sekali dengan warmer. Sedih tengok, anak orang lain tak ada warmer, anak aku je laa yang pakai warmer. T__T Dekat sejam duduk2, husband balik ambil barang-barang aku semua.

Room-in tu apa?

Room-in ni konsep dia macam wad, tapi untuk ibu-ibu yang tak sakit, ibu-ibu duduk dekat room-in untuk jaga baby sampai baby boleh discaj. Kira room-in ni mcm pra discaj untuk baby laa.

Masa ni lah belajar macam-macam. Belajar jaga baby sendiri, belajar susukan baby, belajar sedawakan, yang paling best, kita kena kira berapa berat pampers baby. Hehehehe. Dari pagi sampai ke malam, kerja aku duk pandang orang keliling. Katil tak banyak, adalah dalam sepuluh katil macam tu.



27/8/2015 (Khamis)
Pagi-pagi, dalam pukul 6.30 pagi, semua orang dah bangun. Aku je lah yang blur tengok orang kelam-kabut semua. Pagi tu dapat nurse yang baik sangat. Nurse suruh ambil barang-barang macam baju, selimut, kapas-kapas untuk bersihkan baby. Aku belajar buat slow-slow, masa tu rasa macam nak nangis sebab nak bogelkan baby dan bersihkan badan baby, baby dah laa kecil, sejuk pulak tu pagi-pagi, nak pegang pun takut, tapi nak buat macammana, nak tak nak, aku tetap kena buat juga.

Dalam pukul tujuh pagi, nurse timbang baby, dalam pukul tujuh setengah, doktor pakar datang cek baby. Masa ni laa kalau berat baby dah ok, baby dah ok, dah stabil, baru baby boleh balik. Sampai turn aku, baby still tak boleh balik lagi. Macam tu laa pagi hari-hari. Tengahari, doktor ambil darah baby, pastu hantar sample ke Lab, nak tengok darah ada kuman ke tak ada. Masa ni aku boleh cool lagi sebab baby ok. Tak sabar-sabar, berdoa-doa pagi sabtu nanti baby boleh keluar NICU, Alhamdulillah, masa room-in ni husband still ada, walaupun datang kejap-kejap. :)

28/8/2015 (Jumaat)
Pagi-pagi lagi aku dah siap-siapkan baby, timbang berat baby dah 1.8kg, hati aku berbunga-bunga nak bawa baby balik rumah, berdoa-doa aku pagi tu supaya doktor bagi bawa baby balik.  Pagi tu, masa menyusukan baby, nurse bagi baby guna cawan, nurse cakap, kalau dah boleh minum guna cawan, insyaAllah baby dah boleh discaj, bertambah berbungalah hati aku! Tapi, sebaliknya pulaakkkkk.Lepas doktor pakar datang cek baby, tengok rekod baby semua, dia tak bagi baby balik. Yang paling aku sentap, doktor cakap cenggini,

"Kalau saya bagi awak bawak balik baby, awak yakin boleh jaga baby ke?"

gittew, Ko ghase? sepanjang dua malam dekat situ, aku paling tak suka time doktor datang buat rondaan, memang meruntun jiwa aku yang fragile ni bila dia cakap pasal rekod baby. Lepas cakap ayat dekat atas tu, doktor pakar tengok balik rekod, discuss balik dengan doktor singh tu, pastu dia cakap,

"Anak you tak boleh discaj, kitaorang cek, darah anak you ada kuman, baby akan hantar balik ke NICU, kita letak dalam satu bilik khas, masukkan antibiotik, You boleh balik, berurut, kasi bersih-bersih badan"

Ko ghase? Sentap berkali-kali je rasa. Kemain aku tahan air mata tak nak nangis depan doktor pakar tu. Lepas doktor dah keluar, aku mesej husband bagitahu baby tak boleh balik, pastu lari pergi toilet menangis puas-puas. Fragile-kaannnnnn. Husband call pun aku tak jawab, berkali-kali, sedih taw! Tengahari, nurse hantar baby ke bilik yang doktor tu cakap, laagggiiii rasa macam nak nangis bila tengok baby duduk 1 katil dalam satu wad, siap nak kena pasang wire-wire sekali dengan bunyi mesin. berkali-kali menyorok belakang pintu tak nak orang nampak aku menangis. Husband balik dari solat jumaat, terus mesej husband bagitahu dah pindah wad, nampaklaa muka sedih husband masa sampai. Yelaa, before tu aku dah siap whatsapp gambar bilik wad baru baby kot!




Dalam pukul tiga kitorang balik rumah, sepanjang-panjang perjalanan balik rumah aku menangis, Fragile ok, husband dah tak tahu nak buat apa dah, siap nasihat sekali dengan psiko aku, huhuhu.. sedih tau! Ayat beliau,

"Oklah tu, mana kamu nak, baby balik, lepas tu sakit, atau biar je baby dekat sana, doktor dan nurse jaga baby elok-elok, kalau balik, baby sakit, siapa yang susah?"

"Kamu nangis ni macam baby dah tak ada je, tengok orang lain tu, baby dia lagi teruk,"

Hah, terus berhenti nangis bila kena psiko gitu! Malam tu, dalam pukul lapan datang NICU balik, Aku pergi pam susu, husband jaga baby dekat bilik. Semangat aku pam, nak sediakan susu yang cukup untuk baby. Kalau boleh, aku tak nak baby minum susu formula. kitorang keluar dari NICU dalam pukul sepuluh malam.

29/8/2015 (Sabtu)
Kitorang datang NICU dalam pukul sembilan pagi. Hari tu aku dah siap bersihkan diri, pakai baju semenggah sikit, nampaklaa ceria dan happy, semangat nak jumpa babykan. :) Kitorang duduk dekat dengan baby sampai ke malam. Pukul 10.00malam baru balik.

30/8/2015 (Ahad)
Kitorang datang dalam pukul sepuluh pagi, muka confident je jalan laju-laju nak pergi tengok baby dekat bilik dia, tiba-tiba ada nurse panggil.

"Eh, ibu baby of Noor Rasyidah eh?"

Gittew, kitorang tengah blur-blur, angguk je laa,

"Rasanya baby dah ok, cuba tengok nama kat katil baby."

 kitorang aim dekat baby yang bawah warmer, cek-cek tengok tag dekat kaki,memang betul baby dah tak duduk dekat bilik. Terus laa angkat baby nak susukan.Alhamdulillah, baby dah pandai menyusu, asyik nak melekat dengan aku. Terharu rasa. T____T

Dalam pukul sebelas, doktor singh tu datang cek baby dekat katil, aku tengok je laa macam biasa. Dah tak mengharap nak baby keluar wad, ye laa, tak akan doktor nak discaj baby time weekend eh?

Tiba-tiba doktor tu cakap,

"Puan, baby boleh discaj hari ni eh?"

Aku macam blur, macam tak percaya. Tapi aku angguk je laa. Lepas tu doktor bagi file baby dekat nurse, barulaa percaya baby boleh discaj. Tunggu punya tunggu, dalam pukul enam petang baru baby boleh discaj, ye laa, hari ahadkan.

Petang, mak mertua, kakak ipar dan anak-anak buah datang hospital tengok baby buat first time, pastu bawa balik rumah jumpa mak abah, hahaha.. confius baby tengok ramai-ramai orang dekat rumah :)



Esoknya, tengok dekat berita, Hospital Sunga Buloh mencatatkan bilangan baby ramai lahir pada 31 ogos, hehehe, rezeki baby, disebabkan 31 0gos, baby dapat balik rumah. Genap seminggu baby dekat Hospital! check-in pagi ahad, check-out pagi ahad seminggu selepas tu.

Tak ada rezeki baby nak lahir 31 ogos. Hehehe, Apapun alhamdulillah, Allah permudahkan segalanya, cuma yang bab fragile tu je tak mampu nak buat apa :)

Apapun, Terima kasih staff Hospital Sungai Buloh, dari wad bersalin, ke wad 6B, ke bilik operation, terus ke NICU. Terima kasih untuk pengalaman ni, Pada korang yang takut-takut nak bersalin dekat Hospital Sungai Buloh tu, janganlah risaauuuuu. Redha ok!

 Till then~


2 comments:

  1. nak nangis lak baca tang nurse suh peluk bby time nk nyusu tu..aduhai..dugaan buat awk kan.tp skrg bb sihat2 je kan?? baby awak lahir sebulan awal je dari ank saya..

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah slmt semuanya. lama xsggh sni, tgk tgk dh ada baby..hihih.. comel!

    ReplyDelete

Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998