Sunday, December 20, 2015

Pengalaman Bersalin Anak Pertama

Assallammualaikum..
Amboi, lama senyap, tup tup keluar cerita pasal bersalin eh. Hehehe :)

Actually, tak ramai orang tahu pun pasal mengandung ni. Bukan tak nak share berita gembira. Tapi belajar dari pengalaman lepas. Sedih masa pertama kali keguguran masih terasa. Tu yang sepanjang pregnant kali kedua, aku dan husband pakat senyap je dulu. Mak, abah, dan keluarga mertua pun baru bagitahu masa dah 27 weeks gitu. Akak - akak dekat opis pulak masa kandungan dah 34 weeks. Dorang yang dekat opis yang dah tahu memang terkejutlah sebab selama berbulan-bulan aku macam biasa jek, baju pregnant pun tak pernah pakai. Hihihi. Kantoi pun sebab dah 34 weeks perut dah nampakkan.Tak de niat nak sorok sangat.

Aku bersalin masa kandungan 35 week 5 day. Di mana sepatutnya masa kandungan 36 week aku ada appoinment dengan doktor O&G dekat Hospital Sungai Buloh dan KKiA sebab baby breech dan tekanan darah aku tinggi. Bila ingatkan balik, macam tak percaya jek.

Seminggu lagi nak exam, aku perasan ada keluar macam jelly sikit, masa tu tak terfikir pun nak bersalin awal, ingatkan sebab stress nak exam. Memang banyak kali cakap dengan baby jangan keluar dulu sebab tengah final exam. Lagipun husband tengah outstation. Tapi alhamdulillah sangat sebab sepanjang exam, husband tunggu dekat luar dewan.

Hari khamis, mak dengan abah datang dari kampung, malam pulak husband balik dari outstation.
Hari sabtu, masa tengah jawab paper last untuk semester may, rasa macam baby tendang kuat. Pertama kali rasa kuat gitu. Terkejutlah jugak. Keluar dari dewan exam, bagitahu husband. Dah mula rasa tak sedap hati, tapi aku buat senyap jek. Petang sabtu tu, ajak mak dengan abah makan tom yam dekat kampung baru. Beriya-iya aku makan sebab hati merasakan hari rabu nanti lepas jumpa paed confirm aku kena tahan wad. Sabtu tu pun ada cakap kat husband rasa tak sedap hati sebab husband nak pergi outstation hari isnin. Hehehe.

Ahad pagi tu aku rasa macam kena cerry berry. Bangun dari tidur, tulang belakang dah sakit. Lepas pergi toilet mak tegur sebab tengok perut besar sebelah kanan. Mak usap-usap sambil tanya bila baby nak keluar. Ye laa, mak dengan abah nak balik kampung, nanti aku tinggal sorang-sorang je.

Lepas mak usap perut tu, aku duduk dekat sofa. Tegok tv sambil-sambil aku tengah fikir nak ajak husband pergi baby fair dekat Shah Alam. Tiba-tiba rasa macam nak terkencing. Padahal, aku baru je lepas keluar dari toilet. Aku terbatuk, ada rasa macam terkencing sikit. Baru nak panggil mak, pastu rasa macam makin banyak air keluar. Aku dah mula kalut. Dalam kalut tu aku cuma terfikir nak lari pergi toilet. Haih!

Masa dekat toilet tu, memang banjirlah. Mak bagi kain suruh tukar. Pagi tu dalam pukul 8.00 pagi dah gerak pergi hospital sungai buloh. Mak suruh pergi cepat-cepat sebab aku belum full term tapi air ketuban dah pecah. Huhuhu

Sampai dekat kaunter, orang daftar pagi tu dah lah ramai. Terpaksa tunggu turn. Sampai turn, aku bagi buku pink, nurse suruh tunggu, rileks-rileks je dia isi dalam buku besar tu. Lepas tu dia bagi ada beberapa borang suruh isi. Aku dekat kaunter dengan mak. Abah tunggu dekat kerusi, husband pergi park kereta. Nurse tu suruh isi borang menunggu wad yang 24 hingga 48 jam tu. Masa tu aku dah terdiam sebab selama ni memang aku pernah dengar yang dekat HSB katil tak cukup. Aku bawak borang tu keluar, tunggu husband dekat kerusi luar. Ingat nak bincang dengan husband nak pergi hospital lain sebab tak nak duduk dekat kerusi. Bila husband sampai, tunjuk borang menunggu kekosongan wad tu dekat husband, cakap dekat dia nak pindah hospital lain. Either selayang atau kl. Husband tak bagi. Husband ajak masuk balik tanya nurse. Lepas husband bagitahu kandungan aku baru 35 week dan air ketuban dah pecah, cepat-cepat nurse suruh isi borang. Aku dikecualikan isi borang menunggu katil tu sebab kandungan aku berisiko sebab breech, aku ada hypertension (PIR) dan air ketuban pecah awal.
Masuk dalam dewan bersalin, kena duduk kejap dekat kerusi. Nampaklah beberapa orang yang tengah duduk tahan contraction. Dengar orang jerit-jerit meneran. Beberapa minit lepas tu, nurse panggil, ambil sample air kencing, tukar baju pink lepas tu dapat katil. Tunggu dalam setengah jam, datang doktor cek bukaan. Masa ni lah tahu apa tu mulut itik. Sungguh aku akui, benda tu memang sakit sampai rasa nak tendang je doktor tu. Hahaha.

Masa doktor tu cek guna mulut itik, masih tak ada lagi bukaan. Rasa sakit contraction pun tak ada. Lepas dah cek bukaan, datang pulak sister dengan nurse cucuk untuk matangkan paru-paru baby, cucuk dekat peha. DEXA nama dia rasanya. Masa nurse cucuk tu pukul 10 pagi. Second dose aku kena cucuk pukul 10 malam nanti pulak. Nurse cakap, cucuk DEXA tu memang sakit. Berkali-kali dia mintak maaf sebab terpaksa cucuk. Aku redha sebab lagi risaukan baby.

Lepas dah cucuk matangkan paru-paru tu, baru aku mula rasa sakit sikit-sikit. Dalam pukul 10.30 pagi sister cakap tengah tunggu katil sebab nak tolak aku pergi wad. Sambil nak menunggu katil kosong, aku mintak kebenaran nak keluar jumpa husband. Lapar sebab pagi tu aku tak sempat sarapan. Pergi dekat ruang menunggu, tengok husband, mak dan abah tengah tunggu. Rasa bersalah pulak sebab mak dengan abah terpaksa tunggu dekat situ dekat 3 jam tanpa makan. Husband pergi bawak mak dengan abah makan dekat cafe, aku pulak tunggu beg. Lagipun aku tak berani nak jalan jauh, takut nurse panggil.

Balik dari cafe, husband belikan nasi ayam. Gigih aku makan cepat-cepat sebab lapar sangat. Tengah makan, nurse panggil sebab nak hantar masuk wad. Nurse pasang tag dekat tangan, suruh cakap dekat husband tunggu dekat wad 6B. Aku masuk balik dalam dewan bersalin, tengok dah ada nurse tunggu nak hantar ke wad. Merasalah naik kerusi roda hantar ke wad. Masuk dalam lif, aku tanya dekat akak yang tolak kerusi roda aku tu kalau ketuban pecah memang rasa sakit ke? Dia boleh cakap tak tahu. Sabar je lah! Actually, aku dah mula rasa sakit tu datang kejap-kejap masa tengah makan nasi ayam. Jujur, aku langsung tak tahu macammana rasa contraction.

Sampai dekat wad, tengok husband, mak dan abah tengah tunggu dekat pintu masuk. Lepas dah daftar, nurse hantar dekat katil. Teruja dapat katil sebelah tingkap, dekat pulak dengan toilet, selesanya wad tu sebiji macam wad dekat Hospital Pantai Kuala Lumpur masa aku operation buang batu hempedu tahun lepas.

Masa dekat katil, aku banyak kali rasa sakit perut. Sampaikan masa sakit-sakit tu aku gigih download application yang kira contraction tu. Setiap kali sakit aku catit. Sampailah aku rasa selang masa sakit tu makin kerap dan kuat. Setiap kali nurse datang cek tekanan darah, setiap kali tu jugak aku mengadu perut aku sakit. Bagusnya nurse dekat wad 6B tu, setiap kali aku bagitahu sakit, dia mesti pegang perut nak rasa baby. Sampai dua tiga kali buat CTG nak tengok jantung baby. Satu tahap, nurse pesan kalau dekat pad dah ada darah, bagitahu dorang. Pukul 4 petang, nurse hantar baju, topi dgn air. Nurse cakap, pagi esok aku nak kena ceazer. Aku iyekan je lah, redha. Petang tu, dalam pukul 5, sakit perut aku makin kerap, pergi toilet tengok ada darah sikit dekat pad, bawak pergi kaunter tunjuk dekat nurse, ada nurse yang suruh tolak terus pergi dewan bersalin. Ada yang suruh tunggu doktor dulu.

Dah dorang suruh tunggu doktor, aku pun tunggu. Dalam pukul 6 petang, datang dua orang doktor, seorang perempuan, seorang lelaki. Doktor perempuan tu suruh doktor lelaki tu cek CTG, kalau tak ok, suruh tolak ke dewan bersalin. Aku nampak doktor lelaki tu angguk-angguk. Lepas tu dorang blah. Dalam pukul 8, aku cakap dekat nurse yang aku rasa sakit makin kuat. Nurse datang buat CTG, lama dia tunggu, ulang-ulang kali cek. Ada sekali aku rasa baby tendang. So dekat graf nampaklah ada pergerakan, nurse panggil doktor lelaki tu suruh tengok. Sungguh masa tu aku rasa nak tendang doktor tu keluar dari tingkap. Nurse dah bagitahu suruh tolak wad bersalin, dia boleh cakap tak ada apa-apa, graf tu nampak macam ada pergerakan sebab tu penyambung kertas. Sabar je lah rasa.

Pukul 10 malam, nurse cucuk DEXA second dose lagi. Sungguh dah tak ada rasa sakit cucuk tu sebab perut aku lagi sakit. Pukul 11 malam, aku gigihkan juga makan roti dengan minum milo. Malam sampai ke pagi aku tak boleh tidur sebab melayan sakit perut yang makin kerap. Masa pukul 3 pagi, aku ada mengadu dekat nurse perut makin sakit, nurse datang cek dengan nurse senior, dorang tekan-tekan perut tapi dorang cakap tak ada rasa apa-apa. Aku redha. Dari pukul 3 sampai ke pukul 5.30 pagi aku asyik berulang ke toilet, aku dah budget, dalam pukul 5.30 pagi, aku nak mandi, aku nak cepat-cepat pergi bilik operation, perut rasa macam makin sakit. Pukul 5.30  pagi, masa nurse ambil tekanan darah, aku boleh cakap dekat nurse gini..

"Saya rasa sakit perut macam nak berak"

Nurse suruh sabar dan gosok-gosok perut. Aku tak henti-henti tengok jam, tak sabar nak tunggu subuh. Pukul 5.40 pagi macam tu, aku pergi toilet sebab rasa nak terkencing. Tengah basuh-basuh, aku terasa macam ada jari-jari kecil dalam miss V, jantung rasa macam nak meletup jek. Takut dan tak percaya berganti-ganti dengan rasa sakit. Aku duduk dekat katil. Rasa sakit makin mencucuk. Aku dah tak lalu nak jalan pergi kaunter. Nak mintak tolong katil sebelah, orang semua tengah tidur. Last solution, aku tekan button emergency tepi katil. Datanglah seorang attentdent tanya kenapa. Yang aku ingat, aku cuma cakap,

"Saya rasa macam ada benda nak keluar"

Lepas aku cakap macam tu, automatik rasa senak nak sakit sangat. Aku baring sambil pejam mata. Yang aku dengar hanyalah bunyi nurse berlari kerumun katil aku, dorang cek tengok kaki baby dah keluar. Masa ni pun rasa macam nak sepak je nurse tu sebab dia cakap jangan teran, suruh kepit sebab dorang nak tolak pergi dewan bersalin.

Dorang tolak aku masuk satu bilik ni, doktor perempuan yang petang tu tengok lepas tu cuba tolak kaki baby masuk balik. Rasa senaknya kaki baby tu kena tolak, Tuhan je yang tahu. Lepas tu nurse tolak laju-laju pergi operation theater. Bila fikirkan balik, dah rasa macam dalam filem hollywood yang kisah dalam hospital tu. Laju gila dorang tolak sambil tak bagi aku teran. Yang aku ingat, aku teran jugak sambil cakap "tak boleh, sakit"

Kesian aku tengok nurse tu berlari-lari. Dah laa semua comel-comel. Semua tension jek sebab masing-masing dah advise doktor suruh hantar aku pergi dewan bersalin tapi doktor tu tak nak. Last terpaksa juga dorang tolak aku ke dewan bedah sebab kes aku under lpns, takut nanti orang dekat dewan bersalin pulak marah. Cam hampeh je doktor tu, sampai bila-bila aku ingat muka doktor yang nama Daniel tu. T___T

Sampai dekat dewan bedah, doktor singh perempuan tu pulak cuba nak masukkan balik kaki baby. Tuhan je yang tahu rasa dia macammana. Dorang tolak aku masuk satu bilik operation, suruh aku baring atas katil besi untuk operation tu sambil tak bagi aku teran. Kuasa Allah, drip air asal yang doktor pasang masa aku check-in tak boleh guna, tiga empat kali dorang cucuk nak cari salur darah tetap tak jumpa, dorang suruh sign borang untuk bedah, menggigil aku sign sebab sakit contraction makin kuat, kaki baby makin terkeluar. Last choice, doktor singh tu buat keputusan untuk aku bersalin normal sebab dah tak sempat nak ceazer. Laju-laju dorang pasang stand dekat kaki. Sekali teran, baby dah keluar separuh, nurse suruh aku teran kuat-kuat untuk tolak kepala baby. Allah... Part tu memang menakutkan. Aku takut baby tersangkut. T__T

Alhamdulillah, baby keluar dengan selamat. Doktor letak atas perut, aku blur sebab baby tak menangis macam yang aku tengok dekat youtube tu. Bila tengok baby bergerak, hilang sikit rasa risau, tapi kesian tengok baby sebab baby kecik sangat. Nurse ambil baby lepas tu letak atas tray, masa tu laa aku dengar suara baby, kecil je suaranya, nangis pendek-pendek. Lepas tu nurse ambil bawak dekat bilik kecil untuk timbang berat dan dibersihkan. Lepas tu nurse tunjuk cik bebird baby. T__T

Baby kena hantar pergi nicu sebab berat 1.69kg, lahir pramatang dan breech. Lepas uri dah keluar, nurse cucuk lagi dekat peha untuk kecutkan rahim pulak. Lepas tu bermula laa sesi menjahit tanpa ubat bius. Kemain sakit rasanya. Banyak kali aku kena marah dengan doktor tu sebab tak bagi kerjasama, dah lah nak mintak ubat bius tak bagi. Haih!

Lepas dah jahit, dorang tolak aku keluar, letak dekat ruang menunggu untuk hantar balik dekat wad. Masa ni aku dah mula mengantuk, rasa penat sangat. Aku tertidur sampai pukul 8 pagi. Masa dorang tolak naik wad, nampak husband tengah tunggu dekat kerusi menunggu. Rasa nak menangis tengok husband. Sampai dekat katil, tak lama lepas tu husband sampai, bagitahu dah bersalin, tengok air mata husband jatuh. Automatik rasa nak nangis lagi. Husband terkejut sebab aku deliver normal dalam bilik bedah. Rasa bersyukur sangat sebab dapat bersalin normal, tanpa sebarang ubat-ubatan. Bersyukur juga sebab baby keluar tanpa sebarang masalah. Cuma terkilan sebab kaki baby lebam teruk dan bengkak sebab doktor tu cuba masukkan balik. Rasa nak menangis tengok kaki baby masa dekat nicu.

Bagi aku pengalaman pertama kali bersalin ni sangat bermakna. Besar kuasa Allah, bersyukur sangat sebab Allah permudahkankan proses bersalin. Bersalin normal, baby breech keluar kaki dulu, dalam dewan bedah, atas katil operation, sungguh bukan semua orang bertuah dapat rasa semua tu. Syukur Alhamdulillah.

Till then.