Thursday, June 18, 2015

Ramadhan day 1

Assallammualaikum (n_n)V

Hai..
Selamat berpuasa. Apa khabar? Tengah kerja ke tu? kita cuti hari ni. hehehehe.. semangat nak sambut puasa katanya. Masa puasa ginilah duk rajin nak update blog eh. Padahal banyak lagi benda nak buat. Haih!

Puasa kali ni berazam nak rajin-rajin masak lauk sahur dan berbuka. Al maklumlaa, gst katanyeeee. Lagipun boleh dibayangkan harga makanan kat bazaar ramadan nanti cam mana. Sebagai permulaan, meh kite tempek lauk sahur tadi. :p
Pagi tadi masak simple je untuk sahur. Masak ayam goreng, sayur kailan ikan masin, ikan pekasam goreng dengan sambal tumis cili padi jek. Tak sempat pun nak snap gambar yang proper sikit. Dah senduk lauk, dah nak makan, baru teringat nak snap. Hehehe.

Ni tengah fikir nak masak apa pulak untuk lauk berbuka nanti. Harap-harap tahap rajin tu kekal hendaknya. :)

k, bye!

Till then~


Tuesday, June 16, 2015

Entry Kombo

Assallammualaikum (n_n)V

Hai!
Fweh, lama dah tak update apa-apa. Sungguhlah jadi kenyataan, memang sebulan sekali je laa pun aku duk update blog. Pemalas yang amat nih. Apa nak jadilah eh. Hehehehe.

Sedar tak sedar je, sekarang dah bulan enam, Lusa dah puasa. Tak tahu kenapa, rasa cepat sangat-sangat masa bergerak. Rasa tak terkejar je. T_T


Pasal Study.
Macam hari-hari sebelumnya, tak ada benda lain nak bagitahu. Melainkan... Busy! cehh... macamkan orang lain tak busy eh? Semester ni punyalah aku pemalas. Masuk je bilik bacaan, bukak je pc, taip sikit-sikit, automatik mengantuk gila. Tarikan katil tu lagi hebat dari assignment. Risau je rasa bila fikirkan pasal assignment. Ngeri bila fikirkan balik pasal buat programming last minutes semester lepas. Tak nak sangat berulang. Dah lah semester ni semua kelas lone ranger je. Haih!


Ada orang tanya, senang tak study PJJ? Ko ghase? aku mampu senyum jek. Tapi, tengok dari riak aku, orang mungkin faham jawapan dia. Well, mungkin mudah kot kalau ambil subjek yang perlu baca-baca jek. Tapi, kalau subjek programming dan networking macam kos yang aku ambil ni, aku tak berani nak kepochi cakap senang. (read: susah gila) Kadang-kadang rasa give-up je tengok programming. Terpaksa google macam-macam jenis programming, Bab-bab programming ni, budak IT terror laa, aku bukan budak IT, aku dulu masa diploma cuma budak Electronic Engineering jek yang tercampak bidang projek it ni. (Alhamdulillah)

Pasal Life.
Entahlah, tak tahu apa nak cerita. Makin dah dewasa ni, macam makin banyak benda bermain dalam kepala. Sometimes, bila duduk jauh ni, banyak sangat benda dalam fikiran. Sampai rasa macam aku ni over thinking sangat. Risaukan mak abah lah yang selalunya berganda-ganda. Sampai satu masa, ikutkan hati, nak je call mak selang waktu sejam. Padahal, hari-hari call mak pun tetap rasa risau, rasa takut, rasa macam-macamlah!

Lain pasal life, makin penat bila hari-hari menghadap jem. Alahai... KL ni dengan jem memang tak boleh dipisahkan. Kadang-kadang bila hubby outstation tu mula laa aku jadi moody. Tambah bila hubby kena pergi outstation bersambung-sambung. Macam last month laa, dari Sabah, lepas tu bawak ke Pantai Timur, lepas tu pergi perlis, baru je balik dari Perlis sehari, pergi perlis balik. Kira-kira sebulan lebih jugaklah kena drive sendiri. Punch kad aku pun dah macam apa daa, asyik warna merah je sebab keluar awal. Ye laa, punch in pukul 6.30 pagi, punch out pukul 5.00 petang. Memang cantiklaa. Nak bising pun tak boleh sebab dah memang kerja hubby macam tu, sabar je laaaa, kalau dekat dengan kampung, boleh jugaklah balik kampung. T__T

Pasal Novel,
Cerita pasal novel, alhamdulillah semua novel aku dah ada dekat pasaran. Sekarang ni pulak tengah fikir pasal manuskrip baru. Idea ada, cuma tu laa, malas. Balik kerja, bukak je pc, nak taip manuskrip teringatkan pulak assignmnent. Tengah taip assignment, terpandangkan rumah, terus pulak fikir nak kemas rumah, sampai husband pun pelik sebab aku asyik cakap rumah bersepah walaupun pada mata orang lain tak ada pun sepah macam mana pun. Haih!



Semalam dapat whatsapp dari publisher tanya pasal manuskrip baru. Hamekkk... memang gerunlah bila tengok nama publisher appear dekat whatsapp. Hahaha. Tak tahulah aku mampu ke tak nak kejar dateline yang aku created sendiri ni. Dorang tak paksa, tapi itulah... aku dah janji. Tak baik betul perangai nak biarkan orang tunggu eh :p






Lepas tu, hari tu ada editor whatsapp nak suruh pergi event kat NU Sentral. Tu pun aku tolak sebab clash dengan waktu kelas. Memang rasa agak bersalah. Tapi nak buat macam mana, tak semua benda boleh dikejar dalam satu masa. *sedar diri*

Ada orang tanya, apa perasaan dah jadi novelis? entahlah... tak tahu nak jawap apa. Rasa biasa je kot, kalau datang event masih malu-malu sebab ada novel biasa-biasa je kan. Lepas apa yang dah aku lalui sebelum ni masa mula-mula hantar novel dekat publisher, keterujaan tu dah 50-50 jek. Tak delaa nak bangga diri. Nak naik susahkan, banyak benda kena lalui. Belum lagi ada novel, dah kena tempuh macam-macam birokrasi manusia. Well, mana ada benda mudah dalam dunia ni kan? Hehehehe ;p


Ok sampai sini je ye. Nanti-nanti aku sambung lagi. Insya-Allah :) Mohon maaf andai tersalah kata, tersilap bahasa. Selamat menyambut bulan ramadhan korang!


 Till then~