Monday, November 10, 2014

Resepi Mudah Baked Cheese Cake.

Assallammualaikum (n_n)V

Amboi... tajuk nak mudah saja ye. Hahaha.. hakikatnya, memang mudah sangat-sangatpun nak buat baked cheese cake ni. Masa mula-mula akupun delema sangat nak buat. Takut tak jadi, kendian menangis. Cheese mahal katanya.

Disebabkan craving dengan cheese cake SR, try jugaklah buat.


Bahan-bahan:

Biskut Digestive *Ada banyak brand* Tapi aku pakai Biskut empat segi hup seng
Tantura Cream Cheese. Ambil yang besar.
 1 biji telur ayam.
 1/2 tin susu pekat.
 Butter

Cara-caranya:


  1. Pecahkan / hancur-hancurkan sahaja biskut. Lepas tu gaulkan dengan mentega. Ini untuk buat base dia. 
  2. Kemudian pukul sebiji telur hingga kembang. Kemudian masukkan cream cheese dan susu pekat manis separuh tin. Gaul sampai kembang. Kalau rasa malas, sila gunakan mixer :)
  3. Cream cheese yang dah kental tadi, letak di atas base biskut tadi. Ratakan, kemudian bakar pada suhu 180 darjah selama 30 minit.
  4. Penting: Nak tahu dah masak ok ke tak, cucuk sikit guna garfu, kalau tak lembik tu maknanya dah okeylah tu. Sejukkan, kemudian masukkan dalam fridge, Bila dah sejuk. potong dan makan! 



Untuk buat jem strawberry, strawberry lenyekkan dengan satu sudu gula, tambah sikit air kemudian panaskan atas dapur, dah agak-agak pekat, sejukkan, boleh tuang atas cheese cake. Sedapp sangat! :)

Selamat mencuba.


 Till then~


3 comments:

  1. eh...sngnye

    ingatkn susah.pasni xyah bazir2 duit memahal just nk mkn sepotong kek kt SR

    ReplyDelete
  2. kalau nak lagi sedap bakar cara waterbath..lapik loyang/ dulang dengan aluminuim foil, kemudian amek 1 lagi dulang/ loyang yang lebih besar sikit, masuk kan air dlm nye kemudian letak loyang/ dulang yg berisi adunan kek.. kek akan jadi lagi lembut n sedap.

    ReplyDelete

Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998