Saturday, October 11, 2014

Resepi Lasagna Roti mudah

Assallammualaikum (n_n)V 

Hai, happy weekend, cuti-cuti ni korang buat apa? kalau macam aku, sebagai seorang suri rumah bekerjaya, pagi-pagi memang busylah nak kemas rumah dan mendobi. Hehehe.

Since aku bujang sampailah dah kawen ni, hobby aku terhadap masakan semakin bertambah-tambah. Bila husband request je nak makan apa-apa, mesti aku nak try masak jugak. Amboi, hehehehe. Hari tu, husband ada request lasagna, so, time-time cuti jelah yang aku rajin nak masak, hari-hari lain nan-hado, tak sempat. Hehehe :)


nyum nyum nyum, melting tak tengok? hehehe, bila tengok tekstur gambar, macam susah sangat nak buat eh? secara jujurnya, tak susahpun, budak sekolah rendah pun boleh buat. Percaya? silalah percaya :)

Resepi yang aku guna ni sangat simpel, aku memang suka masak yang simple-simple ni, ai kan busy, moh laa kita tengok resepi ye kawan-kawan.


Bahan-bahan

Enam keping roti * optional ikut lebar loyang masing2.
Daging kisar Ramly burger
Sos cendawan prego satu tin
keju mozarella.
2 biji telur ayam
2 biji bawang putih
1 biji bawang hollen
setengah biji cili benggala* optional

Cara-cara buat sos daging.

1-Tumis bawang hollen yang dah didadu dan bawang putih sampai naik bau.
2-Masukkan daging cincang, goreng sampai berubah warna. lepas tu masukkan cili benggala.
3-Kemudian masukkan sos cendawan prego satu tin.
4-Perasakan dengan garam dan gula. Bila dah siap tutup api.

Kemudian, di dalam loyang, sapu loyang dengan sedikit marjerin, celup roti dalam telur yang telah dipukul tadi, kemudian atur di atas loyang. Kemudian, letakkan sos daging yang dah siap dimasak tu. 
Lepas tu lapiskan semula dengan roti yang dah dicelup dalam telur. Kemudian letak lagi sos daging kisar, lepas tu baki telur yang ada tu campur dengan susu kemudian disiram rata di atas sos daging tadi, last sekali taburkan keju mozarella. 

roti > sos daging > roti > sos daging > baki telur + fresh milk > keju mozarella

Bakar selama 25 minit (ikut oven masing-masing ye)

Tunggu sejuk, baru potong untuk makan. Gittew je. :)

Selamat mencuba

 Till then~


2 comments:

  1. salam , jln2 blogwalking smbil follow2 blog yg sya blum follow :)

    http://ssurianahyana.blogspot.com/

    follower ke-714 kat sini ^_^

    dapatkan hadiah menarik daripada whohaa....
    (lawati link dibawah)
    http://ssurianahyana.blogspot.com/2014/06/apa-itu-whohaa.html

    ReplyDelete
  2. wahhh.... leh try ni lagipun ada lebihan sos spageti... tak yah dah beli lasagna sheet ekk... gud idea..

    ReplyDelete

Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998