Friday, August 22, 2014

Weekend di IKEA

Assallammualaikum (n_n)V

Hi,
Cerita weekend hari tu. Al -kisahnya dah lebih sebulan tak ke mana - mana. Duduk terperap je dekat rumah. Jadi, weekend tu ajak hubby pergi IKEA.

Dalam jalan - jalan tu, makanya tersinggah juga beli barang. Tak adalah beli barang - barang mahal, cuma beli benda - benda kecil je. Al-maklumlah, tengah bulankan.

Now, tengok Ikea dah ada konsep baru. Teruja tengok idea - idea baru kawasan pameran dia. Sampai buat rasa nak beli semua bawak balik. Yang paling best, banyak barang yang dah turun harga, barang yang hari tu nak beli tapi tak ada stok, now dah ada daa. Bulat je mata tengok. Hihihi

Gambar - gambar yang disurvey.


Suka sangat tengok ruang tamu ni. Cantik... Wall dia warna kelabu. Kalau nak buat rumah gini dah cantik daa. Tapi tu laa, sofa pulak warna putih.


Sekali pandang dah teruja je aku tengok tempat letak cupcake tu. Cantik sangat. Teruja tengok. Serius rasa nak beli. Tapi hubby cakap nantilah dulu. T__T


Balang kaca dekat atas tu memang favourite aku. Sebelum raya, beli RM10 sebiji. Masa pergi ahad tu, telan air liur tengok harga dia lagi murah. T__T


Tupperware hijau tu aku panggil tupperware 14 beradik. Tupperware tu favourite mak aku. Bawak pergi ikea, capai tu dulu. Now, aku pun dah terikut - ikut suka kan tupperware tu. Tapi, aku sedar diri, rumah kecik, mana nak sumbatkan? hehehe.


Bantal dekat atas ni produl baru Ikea, nampak macam best. Tapi tu laa, kecik sangatlah pulak!


Lampu ni, bila sekali pandang macam berkenan. Lepas tu nak beli terfikir - fikir, last cancel sebab rasa macam tak cantik je. Lagi pun kalau dalam gelap, rasa lain pulak bila tengok lampu ni. Haih!


Jalan punya jalan, akhirnya barang - barang dekat atas ni sajalah yang aku beli. Tak banyak. Semua barang tu yang dah lama aim masa pergi Ikea. Now baru teringat nak beli. Jag air yang macam pasu bunga tu, dah banyak kali nak beli. Tapi asyik sajalah tak ada. Bila dah beli, boleh pulak hubby cakap minum air dalam pasu bunga. Sabar je laaaa.


Kerusi kecil putih tu pun dah beberapa kali fikir nak beli. Last - last beli je laa.. Hehehe.

Itu je laa cerita short weekend aku. Pergi Ikea dalam kul 10.30, lepas zohor dah balik rumah daa. Ikutkan hati nak jalan - jalan. Tapi asyik terbayang je buku kat rumah. Musim examkan, kalau dah namanya musim exam, memang langsung tak ada feel nak berjalan. Huhuhu.

Ke aku je perasaan macam tu?

K.bye!



 Till then~


Wednesday, August 20, 2014

Behind the scene

Assallammualaikum (n_n)V

Tak dapat nak dinafikan, orang - orang hebat pun kadang - kadang rebah bila diuji. Kadang kita rasa semua under control, hinggakan satu masa kita terpaksa terima hakikiat bahawa semuanya tak lagi under control.

Eh?

Kadang - kadang, bila kita tak lalu dan rasa penat sangat, air mata tu cepat je jatuh. Padahal benda kecil je pun yang jadi. Lagi rasa down bila semua benda seakan datang serentak saat kita rasa tak mampu.

Again,


Orang cakap, kalau nak jadi seseorang, perjalanan tu tak mudah. Walau pada hakikatnya orang nampak mudah. Dengan rasa sakit yang masih berbaki, dengan musim exam lagi. Air mata memang laju je nak jatuh. Esok last paper untuk semester ni, Tapi... sehingga sekarang, aku masih tak catch-up, rasa susah sangat nak membaca. Macam - macam benda fikir. Sampai ayat - ayat negatif singgah dalam kepala. Tiba - tiba terfikir,

"Bestnya orang yang tak study, boleh jalan2, shopping2"

"Best jadi dorang, tak payah susah - susah. Kenapa aku nak susahkan diri ni?"

"Best tengok orang, tak payah susah kerja, duduk rumah cantik, bahagia je!"

etc
etc..

Dan...

Alhamdulillah. Dalam masa - masa kritikal macam ini laa, rezeki lain datang, terngiang - ngiang soalan akak tu,

"Manuskrip ni dah siap? saya suka cerita ni." Aku cuma mampu geleng.

Encik Husband pulak selalu je tanya.

"Kenapa tak edit lagi manuskrip kedua tu? Dah ada orang nak, tapi tak nak siapkan" Aku senyum je lah.

Email dari Penerbitan menyusul. Jemputan menulis cerpen. Setuju atau tak, aku setuju!

Email kedua dari Penerbitan, cerpen yang dulu diterima. Mohon edit semula. Aku kata ye.

Behind the scene,
Antara nak atau tak, kena terima kenyataan... tak semua benda dapat dikejar dalam satu masa. Sebagai seorang wanita bekerjaya, banyak benda kena fikir. Dan yang paling penting, kena sentiasa fikir, bahawa untuk menjadi 'somebody' next 5 year, perjalanannya memang susah. Mana ada benda yang senang? nak jadi senang tu susah, nak jadi biasa - biasa tu je yang senang. Sampai bila nak jadi biasa - biasa? Dah ramai sangat yang biasa - biasa, dah terlalu lama sangat dah jadi biasa - biasa, sampai bilakan?

Sebenarnya,
Berkahwin, Kerja full time + Study part time + Novelis part time, itu semua bukan benda yang mudah. Ada je benda yang selalu buat rasa tak balance. Rasa ada kurang sana - sini. Dan... benda yang kurang itulah yang selalunya penting.

So?
kenapa perlu merungut? Kena sentiasa positif, kena kuat. Semua pilihan dekat tangan sendiri, terpulang macammana nak handle. Itu je. Tak susah...

Beryukurlah sebab apa yang ada hari ini adalah apa yang kita minta dari Allah. Mungkin ianya datang lambat dari yang kita nak, mungkin ianya datang cepat dari yang kita harapkan. Semuanya rahsia Allah. Allah bagi semua yang kita minta. Allah hadiahkan semuanya pada masa dan tempat yang tepat. Kenapa nak penat? Kenapa nak mengeluhkan? Ya Allah...

Alhamdulillah.

#keeppositive #keepstrong



Thanks for reading.


Till then~


Saturday, August 16, 2014

Pengalaman Batu Hempedu

Assallammualaikum (n_n)V

Selamat malam. Lama dah tak taip apa - apa dekat sini eh. Perasaan nak menaip tu ada, tapi tinggal perasaan je lah sebab keadaan tak mengizinkan.

contoh Batu hempedu


05 Julai 2014 hari tu, aku diserang sakit perut sebelah kanan atas. Sakit gila - gila punya. Yang aku ingat, sahur pagi tu aku makan mee goreng mamak. Semangat letak limau banyak - banyak dalam mee goreng tu. Bangun pagi, rasa dah lain macam, gagahkan diri tahan dari muntah. Disebabkan dah tak boleh, terpaksalah muntahkan jugak. Selalunya lepas dah muntah okey balik. Tapi kali ni tak. Lepas muntah tetap rasa sakit jugak.

contoh
Lepas tu, minum air susu kambing, tak okey jugak perut. Minum air suam dua gelas, tak lama lepas tu terus termuntah balik semua benda. Ingat lepas muntah kali kedua dah okey, rupanya tak... bertambah sakit lagi. Hubby bawak pergi emergency room dekat hospital government dekat dengan rumah. Tapi tetap tak okey jugak.



Last - last Hubby bawak pergi Hospital Pantai. Tiga jam duduk dalam emergency room, dia bagi ubat, lepas tu ambil darah dan buat scan. Speechless sangat bila doktor cakap ada batu dalam hempedu dan darah putih ada kuman. Masa tu barulah perasaan yang mata dan bawah mata dah kuning. Doktor tanya nak masuk wad ke? aku cakap tak nak.. Assignment tak siap lagi, memang aku tak beranilaa.

Doktor buat appoinment dengan doktor pakar. Hari isnin, petang aku pergi balik hospital Pantai, jumpa doktor pakar. Petang tu jugak doktor suruh masuk wad. Dup dap dup dap je jantung. Dalam wad, jatuh air mata masa call mak. Tak sampai hati nak bagitahu mak aku masuk wad.

Masa nak buka puasa, baru je berangan nak makan nasi, nurse datang cakap tak boleh makan sebab nak scan lagi sekali. Sedih je rasa. Berbuka kena minum air kosong sampai enam gelas. Lepas tu kena scan. Kali kedua, doktor bagitahu memang ada banyak batu. Lepas scan hubby datang bawak bubur McD. Makan bubur je untuk sampai esoknya.

Pagi hari kedua, Doktor pakar masuk. Dia bagitahu memang kena operation jugak. Dia suruh sign borang setuju semua. Bagitahu benda yang akan dia buat dan risiko - risikonya. Call hubby, hubby datang hospital bawak makanan tapi tetap tak boleh makan. Pakat dengan hubby nak minta doktor tangguhkan operation ke hari khamis sebab nak suruh mak datang jaga lepas operation. Tapi doktor cakap tak boleh. Nurse pun beriya cakap operation kecil je, tebuk lubang je katanya!

Petang hari kedua, pukul 5.30 petang, nurse dah suruh tukar baju biru operation, pukul enam petang nurse dah tolak katil ke bilik bedah. pukul 7.00 petang, doktor bius dah datang bagitahu semua prosedur, doktor bius tolak ke bilik bedah, lepas tu dia suruh pindah ke katil operation, dia cucuk air dekat tangan, lepas tu dia letak salur pernafasan dekat hidung, tiga kali sedut terus aku tertidur.

Bila aku sedar, tiba - tiba otak boleh rasa ada benda sakit sangat dekat perut. Sakit yang bukan biasa - biasa. Sakit gila. Doktor bagi satu benda dekat tangan aku. Yang aku ingat, doktor cakap, kalau sakit tekan benda tu. Disebabkan aku rasa sakit sangat, aku tekan benda tu banyak kali. Doktor pegang tangan aku, lepas tu dia suruh tekan slow slow. Entah macammana lepas tu aku tertido balik.

Kali kedua aku tersedar bila nurse nak pindahkan aku dari katil operation ke katil aku. Masa tu pun rasa sakit sangat sampaikan aku menangis, sumpah tangan kena gerak sikitpun rasa sakit. Lepas tu terlelap balik.

Kali ketiga aku sedar bila dah sampai wad. Dengan mesin kiri kanan, air lagi, tak boleh langsung nak gerak.

Pagi hari ketiga, mengadu kat hubby kata lapar, tapi doktor tak bagi makan lagi. Nak bangun pun tak boleh lagi. Doktor bagi minum air kosong je. Masa ni lah baru doktor cakap, dia tak buat pembedahan tebuk lubang, dia buat open operation. Sebab tu laa aku rasa sakit. Tak kan nak marah doktorkan? Redha jelah, sakit masa batu tu bergerak dalam hempedu lagi sakit dari bedah. Bila dah bedah sakit dia masa tu je, kalau batu tu ada dalam perut, selagi dia ada, selagi tu lah dia sakit. Sebab dah lapar sangat - sangat, aku mintak juga hubby beli air susu kotak.  Sedih sangat rasanya, dah lah kena kencing pakai yang takung tu. T_T

Hari ke-empat dah boleh makan, tapi cuma boleh makan bubur je. Makanan hospital semua sedap - sedap, tapi tak boleh masuk, tak lalu. Hari ke - empat doktor dah suruh mula berjalan sebab nak bagi darah - darah beku dan bagi organ - organ bergerak. Rasa tersiksa sangat nak berjalan. Nak jalan ke toilet pun tak lalu. Hari ke - empat dah mula boleh kentut - kentut dah. Punyalah payahnya nak kentut, sampai mintak hubby belikan teh tarik halia, barulah boleh nak kentut. Rules doktor, dah boleh kencing, dah boleh kentut dan dah boleh berak baru boleh balik.

Hari ke-lima, Doktor cakap kena berak dulu baru boleh balik. Sedihnya masa tu. Banyak kali cuba berak tak boleh langsung, petang baru boleh berak. Happy gila time tu. Sungguh tak lalu langsung duduk dekat hospital, walau wad best, aircond 24/7, makanan best, semua tak ada makna, lepas operation dah lah mimpi yang bukan - bukan. Lelap je kejap, mesti mimpi yang tak elok.

Hari ke-enam baru boleh keluar. Syukurnya alahai... Tuhan je yang tahu. Hari ke-tujuh, hubby bawa balik kampung.

Search dekat Youtube, jumpa video dekat bawah ni. Apa yang doktor tu buat sama je dengan aku, cumanya, perut aku kena potong besar lagi dari dalam video tu T_T



Hasil daripada pembedahan dekat atas adalah yang dekat bawah ni. Jemput tengok...

68 Biji

Ada enam puluh lapan [68] biji semuanya. Setiap satu berukuran lebih kurang 1 cm. Kos rawatan sepenuhnya ditanggung oleh company. Kos rawatan tak murah. Hubby siap cakap boleh beli superbike bila tengok jumlah yang nak kena bayar tu, [read: boleh beli sebiji perodua axia!]



 Till then~