Tuesday, June 24, 2014

Review: Golden View Service Apartment, Penang.

Assallammualaikum (n_n)V

Tadi, bukak folder gambar, tiba - tiba teringat yang entry honeymoon awal tahun hari tu tak update lagi. Hehehe, Disebabkan aku masih tak ada passport lagi. *Amboi, kesian sangat tak ada passport lagi ni* dan aku suka sangat tempat yang ada nilai sejarah dan makanan yang ohsem, maka aku pilih untuk pergi Penang saja.

Lepas kesilapan pilih hotel dekat SINI, lepas tu kitorang bergigih cari hotel baru. Malam kedua, dapat hotel yang lebih better. Oklaa.. berbaloi, harga lebih kurang je dengan yang sebelum tu. Satu malam RM180


Mula - mula macam nak singgah tak singgah je sebab rasa macam mahal je kot. Lagipun masa tu cuti, mungkin tak ada bilik kosong dah. Fikir punya fikir singgah jugaklah. Akak dekat kaunter tu pun okey, baguslah sebab masa walk-in tu memang ada bilik kosongkan. Itupun tinggal studio apartment je. Malam tu jugak Encik Bulat bayar sewa bilik untuk esoknya. Lepas dah confirm dapat bilik barulah lega je hati.

Esoknya, pukul 3.00 petang laju - laju check-in. 


Masa kitorang tempah tu ada satu je lagi bilik kosong. Berdebar - debar je risau macam manalah agaknya bilik tu.


Bukak je pintu speechless. Cantik kot. Besar pun besar, siap boleh tambah lagi satu katil Queen. Kalau nak datang ramai - ramai satu family pun okey. Bawak je toto bentang. Siap budak boleh main lari - lari lagi.


Like usual.


Ada pantry dengan microwave dan peti sejuk, heaven je boleh masak. Gigih petang tu jugak pergi tesco beli pizza dengan meggie. Hahaha.


Toiletpun cantik. Bersih je.


Showerpun okey sangat - sangat. Cuma tak ada batch tub je laa.


Pandangan dari pantry. Ada pintu untuk connection ke bilik sebelah. Kalau datang ramai - ramai memang sangat selesalaa, boleh sewa sebelah - sebelah je.



Pandangan jarak dekat.


Yang paling best. Dia bagi aircond yang office punya ni. Erm.. tak boleh nak cakap apa, memang menggigil -gigil sejuk. Okey, memang sangat worth lah kalau sewa studio apartment ni datang dengan family. 




Aku bagi 4.5 / 5 bintang.

k,bye!

 Till then~

Monday, June 23, 2014

Konvensyen Penulis 2014

Assallammualaikum (n_n)V

Selamat petang.
Sabtu hari tu, aku pergi konvensyen penulis dekat UIA Gombak. Tak jauh pun dari rumah, pagi - pagi drive tak sampai tiga puluh minit.

Lama dah daftar konvensyen ni sebenarnya. Impian aku dalam bidang penulisan ni tinggi, jadinya untuk mencapai impian tu, usaha pun kena tinggilah. Gigihlah jugak pejam mata je transfer duit untuk ke konvensyen tu.

Bila fikir dari segi duit, memang risau sangat takut tak berbaloi. Tapi bila dah sampai sana, jumpa dengan lebih 300 orang, dapat macam - macam tips, rasa syukur sangat.


Pergi konvensyen macam ni memang bagus sebenarnya, banyak benda yang kita belajar, banyak benda yang kita nampak. Banyak jenis orang yang kita kenal. Dalam ramai - ramai orang, aku nampak diri aku dalam diri mereka, aku nampak impian aku di sebalik beratus impian orang lain. Bermacam - macam orang aku kenal.


Gambar atas adalah nasihat - nasihat daripada penulis novel Epedemik-T, oklaa, ada benda yang boleh jadi inspirasi daripada ucapan beliau :)


Yang paling best adalah tips daripada pemilik BLINK, Husband Ain Maisarah. Dekat sini lagi banyak ilmu dia bagi. Banyak Pro dan kontra dia buat semua orang berfikir.



Gambar lelaki yang dekat hujung, baris nombor dua tu adalah penulis BLINK, dia dulunya pemandu lori roti, kini tidak lagi. Proud!


Gambar atas adalah gambar tiga orang penulis, tahun lepas mereka hanyalah orang biasa yang datang konvensyen, tahun ni mereka adalah panel. 


Puan Nisah Haron. Finally, berkesempatan bertemu beliau. Dapat salam dan autograph sekali.




Paling terkesan dengan tips yang di beri oleh Panel dari Alaf 21.


Gambar atas, beliau bagi tips nak jual karya dekat google Play. Tapi macam tak minat jek. Opss! sorry, aku je yang tak minat, orang lain aku tak tahu.


Gambar atas, Ustaz Fahrol rasanya. Tak ingat... slot petang - petang ni memang lemau sikit. Hihih.




Gambar atas, aku tabiklaa, akak ni berjaya tembusi pasaran China untuk novel kanak - kanak beliau. Serius kagum.


Gambar atas adalah antara peserta yang ada. Ini row bawah, row atas tak sempat snap. Yang penting dewan full.


Hasil rembatan pada hari tersebut. Dapat beli empat buah buku dekat atas. Orang kata, kalau dah bercita-cita tak salah nak keluarkan sedikit duit untuk grap ilmu yang ada. 

Masa konvensyen, aku tertarik dengan pertanyaan editor alaf 21 tu. 

"Awak semua menulis sebab minat ke sebab duit?"

Ayat tu biasa - biasa je, tapi kesan dia mendalam. Maksud dia tersirat, buat kita berfikir maksud semuanya. Aku suka konvensyen macam ni, Insha Allah, kalau ada lagi aku nak pergi. Cuma yang tak best sebab tak boleh nak tanya soalan direct. Leceh gila nak taip dekat twitter semua. Last - last soalan tak berjawappun. Sedihlah jugak.

Yang paling penting, banyak sangat ilmu yang aku dapat. Tapi tak adalah nak share dekat sini kan. Simpan sendiri je lah. Sekarang aku tengah improvekan diri untuk next manuskrip. Insha-Allah, dah simpan target untuk tembus rumah penerbitan impian since aku sekolah dulu.

Insha-Allah kalau ada rezeki.

Encik Separuh Jiwa dah selamat. Nanti dah keluar yang official, dah ada dekat tangan, aku story dekat sini ye. 

k.bye!

 Till then~


Thursday, June 19, 2014

Kisah Nasi Lemak.

Assallammualaikum (n_n)V

Selamat pagi. Bila dah lama tak menaip sesuatu dekat sini, automatik skill bercerita tu pun dah out. Haih! dah kenapa dah entah. Hehehe. Nampak sangat dah lama tak jejak dekat blog ye. Pagi - pagi ni memang best bila letak gambar makanankan?

Meh, nak tunjuk sikit gambar makanan. :)


Gambar adalah hasil masakan pagi tadi Nampak tak rajinnya dekat situ? Kau mampu nak masak nasi lemak pagi - pagi sebelum pergi kerja? Eh, macam riak pulak ni.

Sila jangan tertipu. Sebenarnya, pagi tadi aku cuma goreng telur, dan masak nasi je. Itu pun dah terfikir - fikir nak masak ke tak. Disebabkan aku sendiri dah muak asyik breakfast roti bakar + telur separuh masak + coco crunch. So hari ni gigihlaa masak breakfast lain.

Nasi tu masak dalam rice cooker je, letak garam sikit, letak halia sikit, letak bawah putih sebiji dan setengah tin susu sejat atau orang panggil susu cair. Buh air sikit, tekan button on tu. Lepas tu biarkan setengah cam. Gittew je. 

Ni mesti mak aku bangga kalau tau aku masak nasi lemak ni. Ingat lagi, dari kecik lagi aku memang jenis tak suka masak nasi sebab nanti kalau keras abah bising, kalau lembik mak bising, so aku jadi cuak nak masak nasi, masak lauk pauk je rajin dan terror, masak nasi kelaut. Sebelum kahwin, kalau kat kampung, Aku masak lauk, sayur semua, tapi nasi mak masak. Memang aku pejam mata je bila tengok periuk nasi. Nowadays dah pandai dah sejak dah kahwin ni. Hari tu pun mak macam teruja je tengok aku dah terror masak nasi. Hahaha.

Sambal ikan bilis tu adalah sambal ambil dari office. Hari selasa tu office aku buat makan - makan waktu breakfast. Banyak gila kot sambal tu. Dah lebih - lebih tu aku terus request dekat akak office nak bawak balik. Tapi sebelum angkut, proses puji memuji kena ada jugak. Oklaa, tahan lagi sambal tu sebab dia masak memang lama gila kot. tak rasa pun cili kering tu macam tak masak. Pada aku, sambal tu memang sedap pun. Tapi, encik bulat cakap nasi aku masak lagi sedap. Motif?

Macammanalah nak kurus ni, suami isteri makin mengembang dengan jayanya adalah. Bilalah nak mulakan balik Diet Atkins ni eh.



 Till then~


Tuesday, June 17, 2014

Langsir

Assallammualaikum (n_n)V

Hello!

Semenjak dua menjak ni, rajin sangat search pasal decoration rumah. Rasa semua benda nak deco dekat rumah kecik tu. Hari tu dah cat. Lepas tu ada beli langsir suruh mak jahit masa balik dua bulan lepas. (Dah dua bulan tak balik kampung rupanya T__T) Bila dah sampai rumah, dah gantung tiba - tiba macam tak cantik, tak macam langsir yang ambil dekat rumah mak masa mula - mula pindah.

Sebenarnya, teringin sangat nak langsir yang besi penggantung tu tinggi sampai ke syiling, lepas tu bawah dia sampai ke lantai. Lepas tu nak warna gelap, tak nak ada kilat - kilat. Tak shuke sangat like rumah mak cik - mak cik.

Lebih kurang macam dekat bawah ni.

kredit to owner 


Bila tengok banyak - banyak kali. Cantiknye la hai. Tapi pernah tanya harga dia, satu meter je dah lebih RM80. Bila fikir pasal langsir ni kan, automatik teringat pulak pasal nak tukar tingkap, lepas tu teringat pulak pada lantai. Erm... baru nak berkobar - kobar terus down balik. Selalu cam tu.

Takpe syida, sabar... sabar... sabar... buat slow slow. Huhuhu


Hari tu macam teringin corak dekat atas tu. Macam cantik je. Entah kenapa hari tu aku tak beli pun tak tahu. Rambang sangat mata ni bila sampai kedai Langsir tu. Nekad, nak kumpul duit, nak beli yang kain guni tu, yang tebal tu khas untuk ruang tamu jek. Nak beli yang tebal macam kat IKEA tu. Adore gila dengan langsir kat IKEA tu!
Kena kumpul duit nie.. 

Motif update blog sebab nak cerita pasal langsir jek? Hahaha... 




 Till then~


Hari Abah.

Assallammualaikum (n_n)V

Selamat pagi. Ahad lepaskan hari bapa. Dan pada hari yang sama, aku pulak ada kelas. Rasa touching je sebab tak dapat nak wish face to face pada abah. Rasa macam kejam je rasa sebab masa birthday abah tak dapat balik, hari bapa tak balik, birthday mak tak balik, nasiblah masa hari ibu, masa tu mak dan abah dekat sabah, so tak terasa sangat. T_T

Dekat facebook, ada orang update status gini, "apalah bodoh sangat kau nak pergi sambut hari bapa tu? ikut sangat paderi kristian tu!"

Ikutkan hati, memang sentap bila baca status tu. Tapi, suka hati dialah. Memanglah semua hari - hari tu tak elok nak sambut. Tapi apalah salahnya kita tunjukkan sedikit rasa appreciated kepada seorang manusia yang dah membesarkan kita hingga menjadi orang sekarang ni. Kalau dah hari - hari biasa pun dah tak nak ingatkan dorang, apalah salahnya satu hari tu tunjukkan sikit rasa ambil tahu tu. Kalau pada aku, ada banyak pro dan kontra tentang hari - hari tu. Ikut kitalah nak sambut ke apa. Kalau sekadar wish je tak salah rasanya, sekadar nak bagitahu insan - insan tersebut bahawa kita tetap ingatkan mereka walau dekat mana kaki kte melangkah.


Gambar atas adalah gambar instagram aku. Berkaca - kaca je mata masa post gambar ni. Meluap - luap je rindu pada abah dan mak. Abah aku ni hanyalah orang biasa. Kerja kampung je pun, tapi abah seorang yang penyabar. Even dari muda pun asyik kena tindas oleh manusia - manusia yang mengambil kesempatan, tapi abah tetap positif dan keep moving.

Dulu, since aku sekolah menengah, tengah lunch mesti abah akan cerita pasal life dia muda - muda dulu, abah cerita tentang partnership dalam sebuah syarikat kontraktor yang tak jadi, abah cerita pasal orang - orang tamak yang selalu menindas, abah cerita macammana susahnya abah dulu akibat ditindas oleh manusia tamak, ego, meninggi diri, semua benda abah cerita, hingga tak ada satu pun yang tertinggal. Tapi abah memang kental, walaupun cerita tu sedih, langsung abah tak tunjuk riak sedih beliau. Macam tak ada perasaan je.

Banyak benda yang aku belajar daripada abah. Abah ajar aku jadi penyabar walau pada hakikatnya aku bukanlah seorang penyabar. Abah ajar aku hidup bersederhana, jangan membazir, Jangan dengki dengan apa yang orang lain ada, dan selalu berusaha dan independent.

Kadang - kadang tu, tak payah nak tunggu abah bagi nasihat, tengok daripada apa yang abah dah capai hari ini pun dah boleh nak motivate diri sendiri. Kalau balik kampung, aku suka sangat duduk dekat luar rumah, lepas tu usha je rumah abah. Rumah kampung itu adalah salah - satu usaha abah. Abah bina dengan tangan sendiri, kecil - kecil dulu selalu ikut abah buat rumah tu, now dah 12 tahun dah usia rumah tu, ikutkan, aku sayang sangat dekat rumah abah tu, banyak sangat semangat dan kasih sayang dekat situ. :)

Rindunya dekat kampung, ingat nak balik minggu ni. Tapi minggu ni pulak ada hal nak pergi UIA, ingat nak balik minggu depan. Rasa touching sangat sebenarnya bila call je nanti mak mesti cakap,

"Adik, nanti adik balik teman mak pergi beli jubah eh, bila mak pergi dengan abah, abah mesti membebel"
"Adik, mak ajak abah pergi beli etc etc, tapi abah suruh tunggu adik balik, nanti adik balik kte pergi eh"

Tau sangat dah apa maknanya tu. Tu maknanya abah rindu, tapi abah tak nak langsung bagitahu direct. Huhuhu.

Okey, tiba - tiba air mata jatuh ni. Mencik. Now selalu sangat moody bila teringat dekat kampung. Kenapalah bota dengan Kl tu jauh? Rasa macam alone gila je. Rasa kosong. Jeles sangat tengok orang boleh jumpa keluarga dia hari - hari.

Seriusly, rindu gila gila gila. Sekian luahan perasaan. Hari - hari update entry touching, nampak sangat moodynye eh.





 Till then~

Thursday, June 12, 2014

Realize









Kadang - kadang banyak benda kita kena realize dalam hidup ini, Walaupun, benda yang kita nak realize tu sebenarnya buat kita sakit, kita pandang kanan, pinta kepastian, kita pandang kiri minta kejujuran.



Sakit, sebab dengan meminta kepastian itu sebenarnya kita sedang mencampakkan diri kita, membiarkan mereka melihat kita dengan sinis. Membiarkan diri kita dipijak - pijak, hingga satu saat... hati kita bukan lagi ditempatnya, di pijak, dan yang paling sakit melihat mereka ketawa melihat kita. Senyum sinis meludah ke wajah.



Semuanya kuasa TUHAN. Ye, Tuhan pencipta langit dan bumi. Kuasa Tuhan yang menyusun segala cerita, Kuasa Tuhan yang membuka segala yang tertutup.



Kuasa Tuhan yang membuka segala Hijab.



Aku mungkin pernah merasa malu kerana aku bukan pilihan mereka yang bernama. Tapi mungkin kamu lebih malu saat ini tatkala melihat ia sebenarnya tidak pernah menjadi pilihan siapa - siapa.



Kesinambungan : Roda

#throwback



Monday, June 09, 2014

Korean's food.

Assallammualaikum (n_n)V

Secara jujurnya, aku tak pernah langsung tahu apa bendanya 'kimchi' tu. Sehinggalah aku nampak satu voucher dekat mydeal tentang The Cup.


So, tergerak hati pulak nak try sebab harga lunch box dia cuma RM10. Okeylaa tu, kata nak cuba je. Ini The Cup dekat Publika. Tak sure tingkat berapa. 


Rupa - rupanya, benda dekat atas ni laa yang di panggil kimchi. Okeylaa rasa dia, boleh laa boleh laa.


Di makan bersama nasi cheese dekat atas ni. Aku tak ingat pulak apa nama nasi ni. Yang pasti ada rasa cheese. Akukan tak tahu makanan Korea apa yang best. So, orang tu suggestkan try makanan dekat atas tu. So trylaa. :)


Atas, muka orang first time try makanan Korea.

Itu jek nak update. Nak taip panjang - panjang tak sempat. Jadiklaa layan cerita ni je lah ye.


Okey, bye!

 Till then~


Saturday, June 07, 2014

Perasaan.

Assallammualaikum (n_n)V

Hello world!

Currently, perkataan yang sama. BUSY!
Cehh, ayat macamkan aku sorang jelaa dalam dunia ni yang busy. Okey, secara jujurnya, my-time-management-out!

Sometimes,
Selalu je rasa ada benda yang missing. Sekarang barulah tahu apa rasanya penangan belajar PJJ. Barulah tahu macammana penatnya rasa bila semua benda nak dikejarkan. Totally semua benda sampai selalu rasa tak nak satupun terlepas dari tangan. Sungguh tamak rasanya. Sampaikan bila mengadu dekat Encik Bulat kepala pening gila, then dia boleh cakap,

"Bila tidur tenangkan fikiran, ni tidurpun berkerut je kening". (-_-")

My mistake. Aku sebenarnya yang sengaja memberi tekanan pada diri sendiri. Tiap - tiap hari duk pandang kertas need-to-do, tiap - tiap hari berfikir. Tiap - tiap hari pressure diri sendiri. Degree tak habis lagi dah fikir nak buat master pulak. Hahaha. *Insha-Allah*

Sekarang ni tengah siapkan assignment, baru je nak siap satu. Ada lagi dua assignnment tak siap. Bila kena fikir benda nak taip, essay nak karang, lagilaa rasa blur. Ye laa, subject IT manalah nak sama dengan subject Engineering. Dah laa satu subject je yang lepas transfer kredit. Lagi tiga subject tak dapat. Manalaa nak dapat silibuskan? Takpelaa, belajar je laa subject tu balik, barulah pandai.

Satu benda yang aku perasan since dah sambung belajar ni. Kena Fokus. belajar cepat gila. Baru suku sem satu dah kena daftar sem dua, baru nak suku sem dua, dah kena alert untuk daftar subjek sem tiga. Memang semputlah.

Mungkin aku je kot yang rasa macam tu. Ye laa, sebab aku ada benda lain lagi nak alert! (-_-)

Habis pasal tu. Tak habis - habis nak mengeluhkan! huhuhu.

Sebenarnya, semalam hari jadi abah. Pagi - pagi lagi aku dah SMS abah ucap selamat hari jadi. Tapi abah tak reply, call handfone abah, ingat nak cakap direct, tapi abah suruh mak yang jawap sebab masa tu abah tengah drive.

Tanya jugak mak tentang SMS tu, mak cakap abah dah baca. Bila tanya kenapa abah tak nak reply. Abah senyap. Saja je nak bagi touching. Ikutkan aku memang nak sgt balik kampung semalam tapi dua hari lepas dapat SMS esok ada kelas ganti. Sharp pukul 8.00 pagi pulak tu. Entah kenapa entah, hati rasa sedih pulak. Teringat dekat abah, teringat dekat mak, rindu. Walaupun sebenarnya abah dan mak baru je lepas seminggu datang KL.

Minggu ni ada kelas. Next week pun ada kelas. Huhuhu.


Tengahari tadi, bukak youtube tiba - tiba tertengok youtube lagu 'Biar' dari Fynn Jamal, lagilaa teringat dekat abah. Ingat nak whatsapp gambar ni dekat abah. Tanya dekat mak pasal telefon yang aku belikan kat abah tu, mak cakap abah tak nak guna telefon tu. Tunggu nak beli kad telefon baru, baru nak guna. T__T 
Bulan lepas siap nak marah abah lagi pasal telefon tu, puncanya sebab abah cakap tak nak pakai telefon tu, nanti bawak pergi kebun habis rosak. Erm... masa tu tak tahu nak cakap apa, rasa macam nak menangis jek.
Takpelaa, nanti abah dah pakai kad baru, bolehlaa whatsapp.


Semoga abah baik - baik je. Semoga Allah jagakan abah dan mak untuk aku. Aku memang jauh dari mak abah, tapi doa aku selalu untuk mereka. T__T




Sekian dulu sesi meluahkan perasaan. Jumpa lagi!



 Till then~