Friday, February 21, 2014

Resepi Merry Cheese versi saya

Assallammualaikum (n_n)V

Hai! Salam jumaat. Disebabkan esok hari sabtu, next hari ahad, aku nak tepek resepi. Ini sebenarnya percubaan pertama membuat merry cheese menggunakan barang - barang dah sedia ada dekat rumah. Resepi ni memang sesuai untuk orang - orang yang kurang rajin mahupun separa pemalas macam aku. Eh!

Sebelum tu, jom tengok rupa merry cheese yang mengiurkan nie. Nyum nyum.. sedap, disebabkan merry cheese ni boleh jadi bahan gaduh - gaduh dengan si suami. Hiks!

Merry cheese yang mengiurkan.


Bahan - bahan:



  • Biskut merry. ikut nak letak berapa layer.
  • Susu pekat manis,
  • whipping cream, suku kotak
  • Susu tepung yang dibancuh pekat / kalau rajin beli je yang fresh milk tu.
  • krim cheese yang 250grm
  • Milo ikut banyak mana nak letak.


Resepi ni digaul menggunaka blander ye. :)
First, masuk je cream cheese, tambah whipping cream suku kotak lebih kurang, kemudian bland je. Agak - agak terlebih kental, masuk fresh milk tu sikit - sikit, sampai jadi cair yang kita nak. Lepas tu masukkan sikit susu pekat manis tu, agak - agak je rasa dia. Tak molah manis sangatkan. Bland je sampai agak - agak cair. Kalau nak bagi dia macam cair dekat mulut, masa bland tu bagi lebih sikit susu dia. Krim cheese kalau letak lama dalam peti sejuk, nanti dia makin keras.. so bubuh lebih - lebih sikit susu dan whipping cream tu pun tak ada masalah.

Kemudian, ambil sekeping biskut merry, celup dalam fresh milk, lepas tu susun dalam bekas cantik - cantik. Actually, aku lagi prefer biskut merry tiger ke munchys yang packing warna merah tu, yang tu lagi lembut dari dalam gambar tu.

Lepas susun cantik - cantik, curahkan sedikit cream cheese yang dah diputar sempurna tu. rata - ratakanlah bagi semua biskut merry tertutup, lepas tu taburlah serbuk milo tu ikut suka hati. Lepas dah tabur milo, lapiskan balik biskut merry, krim cheese dan milo, ulang sampai siap. Kalau nak best, buat dalam empat lapisan lagi sedap, lepas tu masukkan dalam peti ais semalaman, bila dah keras, masuk mulut rasa sedap jek.

Selamat mencuba resepi pemalas ni :)

K.bye!



Till then~



6 comments:

  1. Assalamualaikum syida. nak try! hehe thanks kongsi resepi.. ni kira macam kek batik ekk? teringinnya nak buat sendiri. hiewhiew ~~~

    ReplyDelete
  2. waduuuhhh...sangat terliur....

    aisshhh tergoda plak... lapar dibuatnya.... huhuhu

    ReplyDelete

Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998