Tuesday, December 02, 2014

Kucing

Assallammualaikum (n_n)V

Dekat rumah ada kucing.. tak tahulah, mungkin tuan dia tak nak dia dah kot, jadi tinggalkan dia dekat luar rumah tanpa beri makan semua.

Nak dijadikan cerita, masa balik dari beli sarapan pagi ahad tu, aku takut-takutkan dia. Ye laaa, kucing bulu gebu-gebu, sebijik macam kucing muka penyek tu, siapa tak geram bila jumpa. En hubby dah datang gosok-gosok badan dia. Lepas tu dia nak ikut balik, So, bawak masuk kejap, lepas tu rebus daging ayam laju-laju. Kemain dia menunggu kat dapur. Lapar sangat dah rupanya. Kesian...

Bila dah bagi makan, bawak keluar, Tengahari, lepas kemas rumah, aku jenguk dekat luar, dia tengah tunggu. Masa keluar nak ambil dia, tengok dia dah jalan ke tepi tangga. Rumah aku kan apartment, so dia macam tengah tunggu tuan dia kat tepi tangga, dia macam takut-takut dia tak nampak tuan dia lalu, T__T

Ingat nak ambil, pastu dia macam menyorok sebab ada budak kacau dia. Bila aku ambil dia meronta-ronta nak turun. Fine... terus tak jadi nak bawak masuk rumah.


Pagi isnin, dah lah bangun lambat dari kebiasaan nak pergi kerja, Nasib dah iron baju. Tengah siap-siap nak buat breakfast, boleh pulak dia meow-meow dari luar pintu. Bukak pintu terus dia masuk laju-laju pergi dapur. Lapar sangat agaknya. Dalam lambat-lambat tu terus rebus ayam dalam microwave, bagi dia makan. Dah bagi makan dekat luar rumah, nak pergi kerja boleh pulak dia masuk dalam rumah tak nak keluar-keluar. Saja je buat orang rasa bersalah. Nak tak nak, terpaksa keluarkan juga. 

Balik kerja semalam terus je cari dia sebab nak bagi makan friskies, tak jumpa, dah masuk rumah, dah siap makan tengok dia dah ada kat luar rumah, panggil dan bagi makan, tapi dia tak nak makan firskies, dia nak masuk rumah. Aku tak bagi, so keluarkan dia dan bagi upah ayam rebus kat dia lagi. Haih!

Pagi ni nak pergi kerja tak nampak lagi dia. Tapi aku dah siap-siap letak friskies dalam bekas makanan dia, pandai-pandailah dia.

Kalau ikutkan hati, aku nak je jaga dia. Tapi tak boleh. Rumah aku kecil, rumah apartment je kan. Lepas tu dua-dua kerja, tak ada orang dekat rumah. Nanti dia berry, shi shi, siapa nak buang, lagipun rumah kurang sikit pengudaraan masuk, risau bulu dia bersepah-sepah. Dah tanya dekat mak, ingat nak hantar balik kampung, tapi abah pulak tak nak sebab cucu-cucu abah kecik-kecik lagi. So, biar je laa cik meow meow kembang tu kat situ. InsyaAllah, ada orang yang akan adopt dia kot.

Huhuhu.. dalam gambar memang tak nampak kembang cik meow tu, tapi bila tengok depan-depan kemain montel lagi. kembang-kembang bulu dia :)

ok tu je,
Bye!

 Till then~


Friday, November 28, 2014

weekly update.

Assallammualaikum (n_n)V

Salam jumaat.

Hai! macam biasa, blog selalu terpinggir disebabkan tuan dia super busy. Hahaha :)

Lebih kurang dalam dua minggu lagi, aku dah final exam untuk semester ni. Dup dap dup dap jantung. Nasiblah assignment semua dah selamat hantar. Rasa legalah jugak. Semester ni nak kata horror sangat pun ye jugak sebab aku ambil subjek matematik. Rasa macam mimpi ngeri pulak nak recall balik subjek matematik zaman-zaman PMR dan SPM dulu. Haih!

Semenjak minggu lepas jugak, aku mula terinspirasi untuk Dean's list. Ceritanya bermula bila seorang kakak update resultnya dekat group facebook oum, jeleous gila tengok result dia. 4.0 okey. Serius masa tu aku jeleous. Asyik tertanya-tanya je macammana dia boleh dapat 4.0?

Tapi tahap jeleous aku menjurus kepada kebaikan-lah. Janganlah pulak ada yang kemain duk cakap aku ni pendengki pulak.

Aku view facebook akak tu, kemudian aku add dia as friend. Aku mesej dia, aku bagitahu betul-betul yang aku kagum tengok result dia *tak akan nak cakap jeleous dekat dia pulak eh* so, daripada situlah mesej punya mesej, kenal punya kenal, rupa-rupanya dia satu company dengan aku, cuma pejabat je lain-lain. Rasa macam bertuah sangat sebab dia bagi aku sedikit motivasi, bagi semangat untuk study, dia bagitahu cara dia study dengan nak melayan dua orang anak lelaki yang sedang nak melasak semua. Kagum. Sangat kagum.



Betul cakap orang, dalam nak buat study PJJ ni, orang keliling tu penting, kalau kita jumpa kawan-kawan yang betul, insyaAllah kita akan lebih bersemangat untuk berjaya. Kalau kita lemah, itu yang asyik rasa down je tu, rasa semua benda tak boleh buat. Luckly juga untuk aku sebab aku dan akak tu ambil kos yang sama dengan aku, juga semester yang sama. Kebarangkalian untuk satu kelas tu agak tinggi jugaklaaa. :)

Untuk semester ni, aku memang tumpu betul-betul. Kerja-kerja menulis semua aku letak tepi. Langsung tak ada hati nak taip novel baru ataupun cerpen. Agak terkilan jugak sebenarnya sebab aku terlepas satu dateline cerpen. Tak apalah, anggap sajalah yang aku tak ada rezeki. Now on, tengah nak bahagikan masa. Tak nak satu lagi dateline cerpen terlepas. hehehe :)


Memang rasa susah, memang ada rasa down. Tapi bila tengok balik ayat dekat atas ni yang aku jadikan wall kat handfone, terus rasa bersemangat balik, di tambah dengan update facebook mahupun blog dari orang-orang yang positif, sedar tak sedar, aku pun ikut jadi positive. InsyaAllah... Allah dah rencanakan sebaik-baik jalan. Allah dah tetapkan ganjaran untuk setiap usaha.

:)

K, bye.


 Till then~




Wednesday, November 19, 2014

Move on, boleh?

Assallammualaikum (n_n)V

Selamat malam. Sedar tak sedar, dah nak hujung tahun dah rupanya eh. Rasa macam kejap je masa berlalu. Lagi lebih kurang dua minggu dah bulan 12. Fweh.. tahun lepas, time-time gini aku busy dengan persiapan kahwin. Tahun ni, busy dengan assignment. Berdebar je sebab semester ni amek subjek Discrete Math, Data dan juga communication. Huhuhu.

Tak sabar nak cuti. I need vacation. T__T Stress sangat dah ni.

*Ok dah, apa ke teruk sangat intro nie eh*


Sebenarnya nak cerita pasal gambar ni. Gambar ni snap during lunch time tadi. Snap dari dalam kereta masa lalu atas flyover dekat sungai besi. Bila tengok banyak-banyak kali, cantik rupanya gambar ni. Hehehe :)

Macam ni lah duduk KL, dari gambar orang tengok macam best je, macam bahagia je. Ye laa.. kemodenan depan mata. Apa nak, mana nak pergi semua senang jek. Dulu, aku pun ingat cam tu. Tapi bila dah duduk lama-lama dekat sini. Sebenarnya tak best pun. Barang mahal, jem sepah-sepah, semua benda macam terkejar-kejar. Semua benda serabut.

Standardlah tu, bila duduk kampung kita nak sangat rasa kemodenan Kuala Lumpur, bila dah duduk Kuala Lumpur, perasaan selalu rindukan kampung. Ke aku je yang cenggitu?

Habis pasal tu,

Lately ni, aku asyik jumpa negative people je. Orang yang macam tak ada life, yang kerjanya menyakitkan hati je. Saja je nak tambah stress aku. Hampir hari-hari nak bagi aura negative. Sabar je lah, malas nak layan dengan orang yang tak pandai nak MOVE ON nih. Nanti aku bersuara, mulalah cakap macam-macam. So, biarkan sahaja, biar meroyan sendiri-sendiri, ai is banyak kerja nak dibuat.




 Till then~


Saturday, November 15, 2014

Resepi Ikan Terubuk Masin Goreng Mudah

Assallammualaikum (n_n)V

Dua minggu lepas, follow husband ke Kuching o/station, balik singgah beli terubuk masin. Aku kan pertama kali sampai Kuching, teruja dia lain macam sikit. Hahaha!

Beli terubuk masin rm10 untuk tiga ekor, dah balik rumah, terfikir-fikir nak masak apa. Fikir punya fikir, goreng je lah sudahnya. :)

Resepi ni simple gila. Siapa pun boleh buat. Antara rajin dengan tak je.


Resepi:

Satu ekor ikan terubuk masin 
Cili padi/cili merah *
Bawang besar sebiji*
Bawang putih seulas*
Sedikit serbuk perasa.
Minyak untuk menumis.
Sebiji limau kasturi untuk rasa masam.

Cara-caranya:

  • Hiris semua bahan yang bertanda [*]
  • Ikan terubuk di potong kecil-kecil, rendam sekejap untuk hilangkan masin. Kemudian tos kan
  • Lepas tu, panaskan minyak, goreng ikan terubuk hingga sedikit garing,
  • Masukkan bawang besar, bawang putih, cili padi dan sedikit perasa.
  • Gaul-gaulkan, kemudian tunggu sekejap, bila bahan hirisan dah layu bolehlah ankat.
  • Bila nak makan, letakkan limau kasturi.


Ikan terubuk masin ni sedap di makan dengan nasi panas :)



 Till then~


Friday, November 14, 2014

Review : Disney Big Hero 6

...... Aku bagi 5 bintang dari 5 bintang.

Assallammualaikum (n_n)V

Akhirnya, tercapai jugak keinginan aku nak tengok cerita Disney Big Hero 6 ni. Punya lama tunggu, semalam official dah keluar dekat panggung seluruh Malaysia.

Aku tengok cerita ni dekat TGV KLCC, senang, ada banyak waktu tayangannya. Puas hati boleh pilih mana-mana waktu yang disukai.


The special bond that develops between plus-sized inflatable robot Baymax, and prodigy Hiro Hamada, who team up with a group of friends to form a band of high-tech heroes.

Directors:

 

Writers:

  (screenplay), (screenplay), 5 more credits »

Review aku:



Cerita ni best sangat. Dengan big size balloon robot yang cute gila, dengan seorang budak yang bijak. Perfect. Kisah ni sesuai untuk ditonton oleh semua lapisan masyarakat. Tak rugi!



Dalam cerita ni ada macam-macam perasaan. Mula-mula korang akan tergelak bila tengok kisah Hiro yang bercita-cita nak jadi pahlawan robot, Dalam part-part sedih, masih ada lucunya. Ada part part yang akan buat korang akan rasa nak menangis, lepas tu gelak, lepas tu menangis balik. Macam tu lah hingga part akhir.

Perasaan korang akan jadi roller costar bila tengok cerita ni.

Aku bagi 5/5 bintang. Cerita ni memang ohsem sangat-sangat. Tak rugi pergi tengok :)


Selamat menonton! :)

picture taking at citta mall Ara Damansara 2 week before :)


 Till then~

Wednesday, November 12, 2014

ww: Apakah?


ihadhu

Terbang Tunduk

Assallammualaikum (n_n)V

Lately ni, aku suka sangat dengar lagu terbang tunduk by Fynn Jamal tu. Not really lately-lah, Baru semalam sebenarnya. Mula-mula dengar macam biasa-biasa je, End of that, part last tu aku realize sesuatu.

Lagu Terbang tunduk ni buat aku sedar diri macammana susah aku nak ada dekat tempat sekarang, betapa jauh aku dah terbang untuk ke sini. Lately ni aku memang tengah down, sibuk mengira kegagalan sedangkan Tuhan sedang mengatur jalan lain untuk aku. Kenapa nak mengira satu kegagalan sedangkan dah banyak kejayaan Tuhan kirimkan?

Tuhan
Jangan kau izin aku lupa
Jangan kau biarkan aku mendepang dada
Pasakkan hatiku pada kaki
Paksakan ku tunduk sehingga mati.

Bila dengar ulang-ulang ayat ni, banyak benda buat aku terfikir, buat aku fikir balik siapa aku, macammana susah nak jadi somebody, dan macammana nak created another jalan lagi supaya aku akan lebih berjiwa besar.

Ya, bak kata siapa-siapa sahaja. Manusia ini tak akan pernah puas. Aku pun macam tu, mahu jadi seseorang yang lebih baik, mungkin yang lebih bagus dalam masa sepuluh tahun lagi. Dan, perjalanan untuk ke sepuluh tahun itu membuatkan aku jadi stress, jadi down kadang-kala. Mahu jadi orang hebat, perlu banyak usaha! Mungkin kerana orang-orang sekeliling yang sering mewarnai dan mencorakkan aku menjadi punca untuk aku lebih tegas dengan impian sendiri.

Ingat senang ke budak tak cantik ni nak adapt dengan dunia luar. Letak impian tinggi-tinggi, kemain imaginasi nak petik bintang-bintang. Susah. Tapi, walau aku down, aku tak pernah give up, aku memang budak tak cantik yang banyak gila impian, banyak gila cita-cita. Truly, word 'Tak cantik' tu sebenarnya yang buat aku jadi down. Hahahaha.

Jangan cakap 'semua orang cantik' dekat aku kalau kau tak kenal aku. Hehehe :) Betul. Aku akui, aku memang tak cantik macam kau.

Ok stop.

Lastly,
Semoga Tuhan padamkan ingatan aku kepada si perempuan sihir, semoga Tuhan padamkan ingatan aku kepada segala cacian, hinaan, makian dan rasa rendah diri. Biarkan sahaja mereka terus menjadi tin-tin kosong yang terus berbunyi tanpa sebab. Mungkin tak perlu dihiraukan. Sudah tidak releven untuk dilayankan. Nak jadi orang hebat tak boleh fikir hal-hal remeh menjadi hal-hal besar.

Hello Syida, tolong jangan down lagik!


Lirik : Fynn Jamal
Producer : Fynn Jamal, Tri Hadzir, AG Coco

Bertahanlah, wahai raksa,

Jangan kau terhenti
Berpautlah, wahai nyawa,
Ini bukan mimpi



Saksikan dengan mata
Rasakan dengan jiwa
Kau sedang tinggi


Jauhnya kau terbang

Siapa sangka?
Getir yang menghalang
Tak besar mana


Payah payah semalam
Moga mudah selama


Tiap apa yang mematah tegakmu

Tiap yang menolak
Tiap yang memijak-henyak



Biar di belakangmu

Jangan dikenang
Moga dibuang 
dendam dan sayu


Tuhan

Jangan kau izin aku lupa
Jangan kau biarkan aku mendepang dada
Pasakkan hatiku pada kaki
Paksakan ku tunduk sehingga mati.


Owh, okey nanti sambung lagi. Nak sambung buat assignment :)


 Till then~


Monday, November 10, 2014

Resepi Mudah Baked Cheese Cake.

Assallammualaikum (n_n)V

Amboi... tajuk nak mudah saja ye. Hahaha.. hakikatnya, memang mudah sangat-sangatpun nak buat baked cheese cake ni. Masa mula-mula akupun delema sangat nak buat. Takut tak jadi, kendian menangis. Cheese mahal katanya.

Disebabkan craving dengan cheese cake SR, try jugaklah buat.


Bahan-bahan:

Biskut Digestive *Ada banyak brand* Tapi aku pakai Biskut empat segi hup seng
Tantura Cream Cheese. Ambil yang besar.
 1 biji telur ayam.
 1/2 tin susu pekat.
 Butter

Cara-caranya:


  1. Pecahkan / hancur-hancurkan sahaja biskut. Lepas tu gaulkan dengan mentega. Ini untuk buat base dia. 
  2. Kemudian pukul sebiji telur hingga kembang. Kemudian masukkan cream cheese dan susu pekat manis separuh tin. Gaul sampai kembang. Kalau rasa malas, sila gunakan mixer :)
  3. Cream cheese yang dah kental tadi, letak di atas base biskut tadi. Ratakan, kemudian bakar pada suhu 180 darjah selama 30 minit.
  4. Penting: Nak tahu dah masak ok ke tak, cucuk sikit guna garfu, kalau tak lembik tu maknanya dah okeylah tu. Sejukkan, kemudian masukkan dalam fridge, Bila dah sejuk. potong dan makan! 



Untuk buat jem strawberry, strawberry lenyekkan dengan satu sudu gula, tambah sikit air kemudian panaskan atas dapur, dah agak-agak pekat, sejukkan, boleh tuang atas cheese cake. Sedapp sangat! :)

Selamat mencuba.


 Till then~


Road Bully

Assallammualaikum (n_n)V

Petang semalam, masa nak ke KL, benda ni terjadi. Langsung tak terduga akan bertemu dengan manusia yang macam ni. Sakit betul hati bila ingat balik. Haih!

WKH 252


Ini memang tahap tak ada sivik punya orang, Serius, memang agak trauma jugak bila ingat balik dia bawak slow gila depan kereta aku. Biarkan je lah. Tiba-tiba dia bawak laju. Tak memasal dia tiba-tiba tekan brek. Hampir sangat-sangat dah nak tercium bontot waja ni. Sekali dah terkena, lepas tu aku tekan hon panjang gilaaa... pastu dia buat lagi dan lagi. Bila keluarkan handfone, snap gambar kereta dia banyak-banyak, pandai pulak malu. Terus blah.

Wahai WKH 252, kenapa tak ada adap sangat ni.
Pak cik tu dah tua, kenapa nak memandu sedemikian?

Memang nasib dia. Kalaulah aku ambil video, memang viral lah dia kat FB. Apasal ah tak terfikir langsung nak ambil video?????

WKH 252
Bila tengok keadaan kereta dia tu, boleh fikir sendiri macammana perangai dia. Agaknya, dah memang selalu buat benda yang sama.

Takpelah pak cik WKH 252, esok-esok pak cik mungkin bertemu dengan lawan pak cik. Sabar ye, saya ni belum cukup handal nak lawan pak cik.


 Till then~


Wednesday, November 05, 2014

Anti sosial.

Assallammualaikum (n_n)V

Orang cakap, gadget dan internet ni penghubung antara keluarga dan kawan-kawan. Even duduk mana-manapun, dengan wujudnya internet semua akan jadi okey.

Yang jauh terasa dekat, nak berkawan, nak bersembang semua tak payah risau, media social kan hadooooooo! Katanya...

Realitinya dengan wujudnya media social ni, kita sebenarnya makin jauh. Jauh sangat. Duduk sebelah-sebelah, tapi kita tak se-ramah macam dalam social media tu. Tak ke dekat situ sebenarnya menunjukkan yang kini ni sebenarnya hipokrit?


Wujudnya media social tu sebenarnya tak salah. Tapi yang salahnya orang-orang yang menggunakan media sosial tu. Every time, every minute asyik saja nak menghadap media sosial, agaknya, kalau mati tu boleh nak access media sosial, mahu handfone tu dibawak masuk ke kubur.

Orang-orang sekarang ni memang gila. Tambah-tambah yang sibuk dengan chatting fb dan benda hijau yang nama whatsapp tu, yang warna kuning, oren, segala yang namanya chattinglah. Megah sangat bila di-invite dalam macam-macam group.

Sakan sangat melayan group chatting sampaikan orang sebelah yang terpinga-pinga ni dibiarkan je. Cuba tengok gambar atas tu. Apa perasaan bila tengok gambar tu? ke kau memang tak ada perasaan?

Lagi satu, aku sangat bosan bila berdepan dengan orang yang addicted dengan WHATSAPP ni. Macamkan semua mesej yang ada dalam whatsapp tu penting sangat dari orang yang berada dekat sebelah dia...


Sampaikan langsung tak boleh nak 'miss' satu patah perkataan pun dari dalam group whatsapp tu. Macamkan kalau tinggal satu cerita boleh mati kekdahnya. Kalau dah macam tu, baik kau kahwin je dengan whatsapp tu. 

Sikit-sikit update ke group,
Masak update,
Buat kek tak jadi update,
Gambar majlis update,

Aku tak boleh brain kenapa semua kau nak cerita dekat group whatsapp. Aku tak boleh nak brain kenapa orang sanggup hadap whatsapp dan biarkan orang keliling dia tanpa rasa bersalah.


How come? Tak rasa bersalah ke, tengah makan-makan dengan keluarga tapi mata tak langsung berkalih dari telefon, tak rasa bersalah ke bila orang yang kita sayang tu tengah cakap-cakap, tapi mata kita sibuk menghadap whatsapp. Tak rasa bersalah ke, bila seluruh masa kita ditumpahkan kepada whatsapp saja.

Satu masa, bila Allah ambil balik orang-orang yang kita sayang tu, dan yang tinggal dengan kau hanyalah telefon, media sosial dan whatsapp tu je, masa tu apa kau rasa? Atau mungkin tak ada rasa apa sebab kau asyik sangat dengan benda yang namanya media sosial tu.

Penting sangat ke whatsapp tu sampaikan orang sebelah-sebelah ni langsung dibiarkan saja? ajak keluar, ajak makan, duduk sebelah-sebelah tapi mata fokus pada media sosial. read: Whatsapp. Tak rasa bersalah ke? Tak rasa yang kau sedang menjatuhkan maruah orang tu bila meletakkan whatsapp tu lebih penting dari orang yang kau ajak keluar tu. Macam tu, baik kau makan dengan handfone tu je. Kan senang, orang pun tak sakit hati.

Bila kau mendahului whatsapp daripada orang sekeliling tu, itu maknanya kau dah meletakkan maruah seseorang tu lagi rendah dari benda yang namanya whatsapp tu.

Luangkanlah sedikit masa, pandang wajah orang yang kau sayang tu betul-betul. Hargai dia baik-baik, jangan satu masa, kau sendiri tak sedar bila masanya dia pergi.

Jujur, aku tak suka benda yang namanya chatting ni. Aku lebih prefer
Blog, fb, instagram. Aku tak suka benda yang memaksa aku untuk stay 24 hour untuk connect bagi tujuan yang tak pasti pentingnya.

I wish, semoga satu hari nanti tak ada lagi media sosial. Aku rindu zaman handfone nokia 3310 dulu. Atlist tak ramai orang yang akan buat orang lain jadi rubbish.


Till then~

Tuesday, November 04, 2014

Nasi Vanggey

Assallammualaikum (n_n)V 

Jujur...

Aku sebenarnya bukanlah penggemar mana-mana nasi kandar. Belajar makan nasi kandar sebab hubby memang suka makan nasi kandar. Hehehehe

Bercerita tentang Nasi Vanggey, Walaupun aku budak perak, selalu je lalu-lalang depan kedai mamak ni, serius tak pernah terfikir nak try makan nasi kandar.


Ini kali kedua aku makan nasi vanggey, first makan dekat Greentown Ipoh, Kali kedua makan dekat Jalan ke Teluk Batik, Lumut dua minggu lepas.

Rasa dia? bagi orang yang baru cuba-cuba makan nasi kandar, okeylaaahhh.. yang membezakan nasi kandar, read: Nasi Vanggey ni dengan tempat lain sebab adanya sambal. Tak sure sambal apa, bukan sambal belacan, ada rasa rempah sikit, rasa kelapa sikit, tapi serius pedas! Kuah Kari dekat Nasi Vanggey pun sedap, terasa pedasnya. 

Nak compare aku tak pandai, buat kena maki dengan orang je nanti. Tapi, ikut tekak aku sedap jugaklah. 

Admirer dekat sambalnya. Sedap!

 Till then~


Thursday, October 30, 2014

Masa.

Assallammualaikum (n_n)V

Selamat malam, Selamat pagi. Dah lama dah tak tulis sesuatu dekat blog time malam-malam camni. Actually, aku tengah siapkan rangka assignment. Berhenti kejap sebab dah blank cari jawapan. Assignment Matematik kekdahnya.

Haih!



Lately ni, aku ada masalah, either nak siapkan assignment dan study atau siapkan novel. Entah kenapa entah. Bila pegang buku, hati dan otak asyiklah teringatkan pasal manuskrip. Rasa bersalah sangat pada diri sendiri.

Bila on laptop nak edit manuskrip, tiba-tiba teringatkan pasal assignment, terasa banyak sangat benda yang tak study lagi. Rasa gelabah terus! last-last gigihlah buat jugak assignment math. Disebabkan susah hati, pagi tadi mengadulah dekat hubby pasal ni.

Sambil bergurau, hubby cakap cam ni.

"Utamakan study. Menulis tu hobi je. Jangan nanti yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran."

Hubby cakap perlahan, dalam nada bergurau, tapi kedengaran serius dekat telinga ni hah. Sampai ke office terngiang-ngiang lagi membawa ke masa sekarang ni. Kemain semangat sampai tengah malam tak tidur-tidur lagi.

Betul lah cakap encik bulat tu. Study lagggggiiiiiiii PENTING. Menulis tu sampingan je. Kalau aku duk sangat kejar menulis, macammana dengan study? sia-sia sajalah dapat tajaan kalau effort less. Erm... Setuju sangat dengan nasihat Encik Bulat.

So, aku decide, priority aku sekarang adalah study. Yang lain tu, kendian fikir. Dah banyak sangat masa aku buang cam tu je. Sem satu sibuk cari momentum, sem dua pulak buat major operation, moga sem ni dan sem seterusnya semua berjalan lancar. InsyaAllah.

Pada korang yang tertunggu-tunggu bab-bab baru, hasil-hasil karya baru aku, so sorry eh, kalau ada masa aku sambung taip. :)

Ok tu je nak kongsi. Nak tido dah, sakit mata tengok punch kad color merah hari-hari. Esok harus pantas!


 Till then~



Thursday, October 23, 2014

Kampung.

Assallammualaikum (n_n)V

haii.. selamat pagi. Kepada yang beragama hindu, happy dewali kawan-kawan!

Hari ni hari ketiga dekat kampung. Dah dua hari dah petang-petang hujan. Best memang best. Tapi susahlah sebab hujankan. Abah pun memang cakap tiap-tiap hari perak memang hujan.


Sepanjang dekat kampung, aku tak pegi mana pun. Encik Husband outstation, so balik kampung sorang-sorang. Perasaan exsited nak jalan mana-mana tu tak ada. Maka, duk rumah sambil melayan anak buah ni.

Penat tapi seronok melayan budak ni. Ada je benda yang nak digaduhkan. Tahun ni dia dah umur 3 Tahun ++ dekat empat tahun kot. Tapi cakap tak berapa nak betul sangat. Kelakar bila dia sebut kakak jadi tatak, pisang jadi pisam. Bila kita marah menjawab, tapi cara menjawab tu yang kelakar. Cakap tak terus lepas tu nak marah-marah kita balik. Hahahaha.

:)

ok, bye!


 Till then~



Tuesday, October 21, 2014

NU Sentral

Assallammualaikum (n_n)V

Selamat pagi :)
Hari ni nak cerita pasal NU Sentral. Hari selasa hari tu, nak tunggu hubby balik dr Johor, disebabkan takut nak tunggu dekat office sorang-sorang, maka gigihlah aku drive ke NU Sentral. Walaupun tempat ni dekat je dengan office, tapi aku prefer drive je sebab dah nak malam. Sebelum sampai, gigihlah duk fikir nak parking mana. Hahaha.


Aku parking dekat tempat parking sebelah BSN. Disebabkan dah lepas office hour, rate dia jadi RM 5.30 sekali masuk. Erm.. bolehlah, kalau kira per hour kira mahallah tu.

Kalau tanya aku tempat ni okey ke tak, jawapan aku sangat-sangat okey! rasanya, tempat ni memang sangat strategiklah, dekat dengan kawasan office dan pengangkutan awan. Banyak kedai-kedai dah bukak, tempat makan pun banyak yang best-best. Basic sama je dengan mana-mana shopping mall, Yang paling havoc, dekat sangat dengan KL Sentral. Jalan-jalan lepas tu tengok depan dah sampai KL Sentral.

In-Future, lepas ni dah ada GSC tak silap aku. Eh, macam senang je nak tengok wayang. Hehehehe :)

Oklaa, ingatkan selama ni tak ada apa dekat NU Sentral tu. Rupa-rupanya ada macam-macam jugak.

K.bye!

 Till then~


Monday, October 20, 2014

Pisang Goreng Cheese Wangsa Melawati

Assallammualaikum (n_n)V

Dua minggu lepas, tertelan-telan je air liur bila tengok orang update pasal pisang goreng cheese. Lepas tu, ajaklah encik hubby pergi Hulu Langat nak cuba pisang cheese tu. Tapi tak ada, siap round dua kali tempat yang tertulis dalam blog tu, tapi kedai pisang goreng cheese tu tetap tak ada juga.

Hampa.

Tapi, semalam terasa macam nak pergi Wangsa Walk, ye laa, dah lama sangat tak pegi. On GPS, GPS bawa masuk kawasan perumahan, lepas tu ada jual banyak makanan dekat tepi-tepi jalan tu. Toleh kiri, toleh kanan, lepas tu berhenti dekat traffic light, nampak pulak stall dengan iklan besar tulis Pisang Goreng Cheese, gila tak singgah? mestilah nak singgahkan?

Juara weekend.

Harga satu polisterin adalah RM 5, Oklah, berbaloi dengan rasanya. Pisang goreng panas-panas, luar rangup, dalam lembik-lembik sikit, letak susu manis, letak cheese, tabur serbuk gula merah. Memang superb sangat! *tengok gambar dah terliur lagi*

Aku nak bagitahu tempat actual tak pandai sangat, kalau korang nak beli, boleh view gambar yang aku snap ni ye :)

Kedai tu letak betul-betul dengan simpang tiga ni. Kiranya, kalau korang berada dekat simpang ni, kemungkinan untuk nampak kedai akak tu adalah 99%



Gambar bawah adalah gerai kakak tersebut dari jarak dekat. Kedai dia nampak simple je kan?





Gambar bawah adalah gambar kedai kakak tu dari jauh. Kalau korang dah nampak gerai yang serupa tu, maknanya dah betul dah tu :)



Kalau nak senang, korang guna GPS pun okey, Search nama jalan macam dekat bawah. Tapi kalau tak nak guna GPS, boleh je nak cari sendiri. Korang cari je nama jalan dekat bawah ni.

JALAN WANGSA MELAWATI 3

Along: 012 2390907

Masa aku pergi tu hari ahad tengahari, Waktu lain bila dia open, aku tahu, tapi kalau korang craving sangat dekat pisang goreng cheese ni, mungkin korang boleh call akak tu dekat nombor dalam gambar tu.

k, bye!

ps: Bukan iklan berbayar ye :)


 Till then~


Tuesday, October 14, 2014

Stalker.

Assallammualaikum (n_n)V

Hey all...

Hari tu, ada terbaca tentang satu status dekat facebook pasal stalker. Actually, siapa-siapa pun tak suka orang stalk hidup diakan.

Erm,

Jadi Stalker aku tak pelik, nama pun media sosial, bila kita bersedia untuk share semua cerita, gambar dekat facebook, instagram, blog, twitter etc etc sebenarnya kita telah merelakan diri kita untuk menjadi tatapan umum.

Feeling-feeling artis, siapa tak nak? aku pun nak,

Dengar macam bestkan? nampak macam best. Memang pun. Tapi, tak semua orang yang jadi stalker tu berniat baik sebenarnya. Ada je yang berniat jahat.



Manusia ini ada dua kategori masa jadi stalker. Satu kategori yang positif. Positif dekat sini, dia stalk, dia adore, kemudian dia jadikan seseorang tu role model dia, dia jadikan seseorang itu sebagai sesuatu yang positif untuk dia maju ke depan. Dia suka tengok orang-orang yang berjaya, dia gembira, kemudian dia berharap akan jadi seperti orang tu, kalau tak macam orang tu, kurang-kurang hampir kepada kejayaan yang role model dia dapat. Benda tu jadi positive bila diri dia terinspirasi untuk turut berjaya juga.

Macam aku, aku pun stalk juga fb dan blogger-blogger yang aku adore. Aku jadikan kejayaan mereka sebagai inspirasi, aku jadikan semangat mereka untuk berjaya itu sebagai motivasi. Tiap-tiap hari nak stalk blog dan fb dorang nak tengok perkembangan hidup dorang, aku jadi seronok dan bersemangat. Itu cerita aku. Orang lain aku tak tahu.

Itu dari segi positif, tapi sesuatu yang positif itu datang dengan negatif. Itu tak boleh nak dinafikan. Ada je jenis-jenis manusia yang stalk fb, ig, blog orang tu sebab lain, dia tengok, dia baca, kemudian wujud satu perasaan tak elok dalam diri dia. Orang yang jenis macam ini memang sengaja stalk seseorang tu untuk cari benda yang buruk-buruk je. Mereka-mereka ini stalk seseorang tu sebab dengki dengan kehidupan orang lain, jadi bila dia dapat tahu satu benda buruk tentang orang tu, akan wujud satu perasaan puas dalam diri dia.

Contoh, bila kita update gini.

"Hari ini aku accident."

Si stalker ini akan tersenyum puas sambil keluarkan ayat "padan muka kau"

Tapi, cuba kita update macam ini.

"Hari ini suami aku belikan handbag gucci,"

Maka, si stalker ini mulalah akan wujud satu perasaan tak senang. Cemburu dan sakit hati membawa ke petang.

Then, bila kita update dalam blog,

"Aku gaduh dengan dia, dia... bla bla bla" 

kemudian, kita "terbagi" hint tentang seseorang tu. Maka Si Stalker ini akan jadi mak cik wartawan untuk menyampaikan laporan.

Ataupun kita update gambar stand alone dengan caption "alone" sambil buat muka sedih, maka si stalker ini akan buat spekulasi sendiri kemudian mula bercerita pasal kita yang buruk-buruk kepada orang tertentu.

Orang-orang negatif ini sebenarnya hanya memandang sesuatu melalui huruf-huruf yang wujud. Dia tak tahu dan tak nak ambil tahu apa yang berlaku, maka tanpa pengetahuan yang sebenarnya, mereka terus bercerita tanpa rasa bersalah. Sakit bila menjadi bahan cerita orang-orang macam ni? memang sakit, tapi, orang yang menyampaikan cerita, orang yang menjadi negative stalker ni lagi sakit sebenarnya. Orang macam ni ada penyakit yang orang dulu-dulu cakap penyakit "dengki"

Maka, ubat untuk orang-orang macam ini adalah abaikan mereka dan hidup macam biasa. Tak payah ambil tahu, anggap sahaja mereka-mereka ini macam angin lalu, tak guna kita buang masa untuk orang-orang yang berfikiran negatif macam ni. Maju ke depan dan biarkan sahaja mereka dengan dunia negative stalker mereka. Mudahkan?

Kalau susah sangat, anggap sahaja diri kita artis atau public figure, Public figure tak melatah masa kena kutukkan? :)


"Hai Stalker!"

 Till then~

Saturday, October 11, 2014

Resepi Lasagna Roti mudah

Assallammualaikum (n_n)V 

Hai, happy weekend, cuti-cuti ni korang buat apa? kalau macam aku, sebagai seorang suri rumah bekerjaya, pagi-pagi memang busylah nak kemas rumah dan mendobi. Hehehe.

Since aku bujang sampailah dah kawen ni, hobby aku terhadap masakan semakin bertambah-tambah. Bila husband request je nak makan apa-apa, mesti aku nak try masak jugak. Amboi, hehehehe. Hari tu, husband ada request lasagna, so, time-time cuti jelah yang aku rajin nak masak, hari-hari lain nan-hado, tak sempat. Hehehe :)


nyum nyum nyum, melting tak tengok? hehehe, bila tengok tekstur gambar, macam susah sangat nak buat eh? secara jujurnya, tak susahpun, budak sekolah rendah pun boleh buat. Percaya? silalah percaya :)

Resepi yang aku guna ni sangat simpel, aku memang suka masak yang simple-simple ni, ai kan busy, moh laa kita tengok resepi ye kawan-kawan.


Bahan-bahan

Enam keping roti * optional ikut lebar loyang masing2.
Daging kisar Ramly burger
Sos cendawan prego satu tin
keju mozarella.
2 biji telur ayam
2 biji bawang putih
1 biji bawang hollen
setengah biji cili benggala* optional

Cara-cara buat sos daging.

1-Tumis bawang hollen yang dah didadu dan bawang putih sampai naik bau.
2-Masukkan daging cincang, goreng sampai berubah warna. lepas tu masukkan cili benggala.
3-Kemudian masukkan sos cendawan prego satu tin.
4-Perasakan dengan garam dan gula. Bila dah siap tutup api.

Kemudian, di dalam loyang, sapu loyang dengan sedikit marjerin, celup roti dalam telur yang telah dipukul tadi, kemudian atur di atas loyang. Kemudian, letakkan sos daging yang dah siap dimasak tu. 
Lepas tu lapiskan semula dengan roti yang dah dicelup dalam telur. Kemudian letak lagi sos daging kisar, lepas tu baki telur yang ada tu campur dengan susu kemudian disiram rata di atas sos daging tadi, last sekali taburkan keju mozarella. 

roti > sos daging > roti > sos daging > baki telur + fresh milk > keju mozarella

Bakar selama 25 minit (ikut oven masing-masing ye)

Tunggu sejuk, baru potong untuk makan. Gittew je. :)

Selamat mencuba

 Till then~


Friday, October 10, 2014

Being Writer

Assallammualaikum (n_n)V

Dulu,  masa zaman sekolah rendah, abah belikan aku mesin taip, daripada situlah bermula angan-angan aku nak jadi penulis. Kemudian, masa zaman sekolah, dalam tingkatan tiga macam tu, aku ada buat novel yang tulis tangan tu kemudian bagi kawan-kawan baca. Sampai sekarang aku masih ingat lagi jalan cerita novel tu, tapi aku malas nak tulis balik, nanti-nantilah.

Masa SPM, aku ambil aliran sains, tapi aku ada tambah subjek Kesusasteraan Melayu. Orang pun pelik dah kenapa aku ambil Kesusasteraan Melayu, Tapi aku yakinkan dorang balik, aku buat semua tu sebab satu masa nanti aku nak jadi penulis.

Lepas SPM, aku ada dua cita-cita, either nak jadi penulis atau engineer. Masa apply upu pun pening sebab ada dua minat. Since aku sambung belajar dalam bidang engineering, aku memang langsung tak ada masa nak menulis, cita-cita tu berkubur sekejap. Ye lah, masa belajar mana nak mampu beli laptop sangat, beli pun laptop second hand, last-last sem barulah dapat laptop baru.

Aku mula kembali menulis masa tengah praktikal dekat TM, maknanya, usia penulisan aku sama umur dengan blog ni. Karya penulisan aku pertama kali keluar dekat Mingguan Wanita, iaitu sajak, kemudian, beberapa kali karya aku keluar di berita harian dan utusan mingguan, tak ketinggalan juga keluar di majalah remaja dan URTV.


Pertama kali dapat cek masa puisi ni keluar dekat Mingguan Wanita. Itu pun aku terkejut sebab dapat surat daripada karangkraf. Mak dengan abah pun macam tak percaya. Abah pulak cuma senyum je. :)


Sajak kedua keluar dekat berita minggu. Tak silap aku, sajak tu keluar semasa fenomena buang baby tengah berleluasa. Ada banyak lagi yang keluar tapi aku tak sempat nak beli dan kumpul.


Beberapa bulan sebelum aku dapat kerja dekat KL, cerpen aku keluar dekat remaja pulak. Ini pun aku tak tahu sampailah ada seorang kawan bagitahu pada aku. Terharu sangat sebab kawan yang aku kenal secara maya tu sanggup bagitahu aku pasal cerpen ni. Ye lah, aku kan penganggur masa tu, manalah ada duit nak beli majalah dua minggu sekali T_T

Masa kerja sebagai leasing staff dulu, aku memang tak ada masa nak menaip, pergi kerja awal, balik pulak dah malam, memang tak sempat, lepas dah jadi permenant staff, dah pindah unit, alhamdulillah aku perlahan-lahan cari masa untuk menulis.

Mengarang cerita tak lah mudah sebenarnya, masa tu lah aku mula berjinak-jinak dengan blog-blog online, sampailah manuskrip pertama aku siap, tengah fikir-fikir nak hantar kemana, masa tulah aku mula terfikir nak hantar ke satu rumah penerbitan, daripada rumah penerbitan itulah aku mula tahu rencah dalam dunia penulisan, bermula dari situlah aku mula tahu asam garam sebenar menjadi penulis.

Malas nak fikir pasal manuskrip pertama yang entah bila nak berlabuhnya, aku kuatkan tekat untuk running manuskrip kedua. Alhamdulillah, manuskrip kedua menjadi perhatian dua rumah penerbitan dan selamat diterbitkan.

Selain daripada bidang penulisan novel cinta, aku juga mencuba genre bebas dan lebih berani, aku cuba menulis dibawah label penerbitan kreatif seperti lejen press dan fixi, percubaan pertama gagal menarik minat mereka, tetapi percubaan kedua sedang dalam penilaian penerbit-penerbit indie lain.

Kadang-kadang, dalam menulis kita memerlukan 'kebebasan' . Itu yang aku tengah buat. Orang ingat kerja menulis ini mudah. Hantar je manuskrip terus terbit, kalaulah boleh macam tu. Silalah berangan ianya menjadi kenyataan jika kau ada orang 'kuat' dalam penerbitan itu.

Perjalanan untuk menjadi seseorang dalam bidang penulisan ni sangat jauh bagi aku yang bermula dari zero ni. Dengan tak ada sesiapa nak guide,  dengan manusia-manusia pelik sekeliling, memang sangat mencabar. Sampai satu tahap, bila angin kecewa dan putus asa tu datang, laju je aku cakap dengan Encik Hubby aku nak berhenti memperjuangkan apa yang aku minat. Hahahahaha, bodoh sangat ayat tu bila fikir balik. :)

Tak apalah, orang cakap biar naik perlahan-lahan. Biar lambat, jangan terlalu cepat berada di atas hingga satu saat bila kau jatuh, kau bukan jatuh sikit, kau jatuh tertiarap mencium tanah. Sangat teruk metafora aku.

Sehingga ke hari ini, aku masih memperjuangkan cita-cita aku tu. Berperang dengan masa, berperang dengan perasaan, berperang dengan orang-orang pelik, memang sangat-sangat mencabar. Tak pe, sebagai penguat semangat,


Semoga cerita aku ni dapat memberi korang yang nak jadi penulis tu inspirasi. Tak ada benda yang mudah dalam hidup ni, apa pun yang korang perjuangkan, selamat berjaya :)

 Till then~


Wednesday, October 08, 2014

Aplikasi untuk Si Pelupa :)

Assallammualaikum (n_n)V

Hai,

Lately ni, aku memang banyak sangat benda nak fikir, ingat nak taip semua dalam planner dekat phone, tapi macam tak best je sebab nanti-nati mesti aku terlupa juga nak tengok. Al-kisahnya, anak buah (anak sepupu) aku update pasal satu application dekat instagram dia, Aku jadi terujalah. Makanya, laju-laju install juga. Lepas dah godek-godek, keluarlah benda tu dekat skrin telefon. Teruja!


Application yang dekat atas tu lah, gigih aku letak. Al-maklumlah, asyik-asyik terlupa je bila nak submit assignment, bila tarikh sebenar nak final examlah. So, semoga dengan adanya benda ni, aku akan selalu teringat. Biasalah, bila banyak sangat benda nak register dalam kepala, tak banyak, sikit mesti ada lupa jugakkan.

Bagi korang yang rasa nak install application ni, bolehlah install jugak, Pergi dekat Play Store kemudian cari Event Countdown Widget, then download! itu jek. Senang sangat.

Selamat men-download ye kawan-kawan :)


 Till then~


Tuesday, October 07, 2014

Review Hotel Seri Malaysia Kepala Batas, Penang.

Assallammualaikum (n_n)

Haiii.. lama gila tak buat review, lepas tengok-tengok folder gambar, banyak pulak tangkap gambar hotel yang dekat Penang hari tu. Hehehe, ingat nak buat review untuk hotel dekat Kelantan hari tu dulu, tapi entah mana dah gambarnya, tak apalah, jom review hotel dekat Penang dulu ;)

\

Masuk je dalam hotel, okey kagum jugak tengok hiasan dalam dia. Hotel barukan, so memang cantik laa ;)


Masa pergi tu, hari bekerja, lepas tu ada orang buat seminar lagi kat situ, So, bilik banyak yang full, nasib baiklah dapat juga bilik. Suka sangat lah view hotel ni sebab nampak sawah. Cantik!



Hotel ni ada enam tingkat. Okeylaa sebab parking pun dalam bangunan.


Dapat bilik yang katil single je, namapun follow hubby pergi o/station, kira cantiklah tu. Yang paling best, siaran movie pun boleh tahan. Sliding window tu boleh buka, bolehlaa feeling2 sambil tengok sawah padi.







Breakfast pun ada banyak makanan. Tapi tak semua pun nak snap, banyak masa pergi ambik makanan je, lagipun iolls malulaa dekat orang yang ada seminar tu. Hahaha. 




Pada korang yang tengah mencari hotel area kepala batas, Hotel Seri Malaysia ni memang aku rekemanlaa,

HOTEL SERI MALAYSIA KEPALA BATAS
blank

NO 2, JALAN USAHAWAN 5, PUSAT PERNIAGAAN DATO' KAILAN,
13200 KEPALA BATAS, PULAU PINANG, MALAYSIA
TEL: 04-575 6700, FAX: 04-575 0630


Sekian itu jek. 

 Till then~