Tuesday, December 31, 2013

Entry Terakhir 2013

Assallammualaikum (n_n)V

Hihihi,
Lama sangat tak menaip cerita eh. Di sebabkan ini adalah entry terakhir 2013. Gigih jugaklah aku menaip. Gittew.

Sedar tak sedar, kejap je dah 31 Disember 2013. Rasa macam kejap  je masa berlalu. Rasa macam beberapa bulan lepas aku menaip entry disember 2012.

Macam orang lain, 2013 aku pun still ada target. Tapi, target tu aku tak adalah nak kepochi kat blog, buat rileks je.

Awal tahun 2013, aku set tiga benda yang aku kena archive selama 365 hari dalam 2013. Serius itulah matlamat aku yang paling penting.

1- Beli rumah sendiri.
2- Kahwin.
3-At list satu novel aku akan terbit.

Well,
Sebagai manusia, kita hanya mampu merancang. Tapi, Allah yang tentukan semuanya.

1- Beli Rumah sendiri.

Alhamdullillah sangat - sangat sebab Allah permudahkan segala urusan aku untuk beli rumah sebelum aku kahwin. Walaupun setakat apartment kos rendah biasa je tapi aku rasa syukur sangat. Tak sangka Allah permudahkan segala urusan aku untuk dapatkan rumah sekarang ni, dengan izin Allah, awal bulan tiga sampailah hujung bulan sembilan, semua benda settle. Perasaan jangan cakaplah, rasa macam tak percaya je dah ada rumah sendiri. :)





2- Kahwin.

Alhamdulillah, Allah permudahkan jalan untuk membina masjid, untuk menghalalkan segala - galanya. Allah hadiahkan life partner. Teman bergaduh, teman ketawa. Sungguh tak sangka, dari zaman - zaman kau & aku, sekarang dah jadi kita & sayang. Serius, ini pun tak dapat nak dinafikan kuasa Allah. Di saat hati rasa kekurangan, tak cantik, tak sempurna, Allah masih tak lupakan diri ini, Allah hantar Encik Hubby untuk menjadi life partner. Siapa sangka, jodoh panjang... dari kawan biasa menjadi kawan baik, then jadi tunang, kemudian life partner. 

Ye, jodoh bukan terletak pada wajah - Encik Hubby cakap. :)


meet my beloved-best friend-life-partner-housemate- 

3- Novel.

365 hari sepanjang 2013, memang banyak dugaan aku tentang novel dan penulisan. Macam - macam manusia aku jumpa. Macammana rasa terkejar - kejar. Rasa macam nak gila pun ada. Tapi paling geram bila jumpa beberapa publisher yang 'jahat'. Bukan satu tapi lebih dari satu. Perasaan memang sakit hati, tapi dekat situ aku belajar banyak benda. Mengajar aku untuk melihat manusia dari persepsi yang lain. 

Walaupun novel aku tetap tak publish lagi. Tapi teruja jugak sebab ada salah satu cerpen aku di-intai oleh satu penerbitan untuk terbitan televisyen. Walaupun aku masih tak sure lagi statusnya, sedikit demi sedikit ianya memberi sedikit harapan sebenarnya.

Tahun 2013 juga melihat tiga manuskrip aku selamat berteduh di tiga penerbitan. Kalau ada rezeki, terbitlah kot, kalau tak... senyap je laa. Its life, aku tak sedih sangat, aku okey je sebab aku tahu, semua tu aku usaha sendiri. Pahit manis aku tempuh sendiri, tak ada langsung jalan pintas!

Walaupun novel aku tak berjaya diterbitkan 2013, tapi Allah gantikan ianya dengan kegembiraan lain. Benda yang aku tak sangka. Serius speechless.


Alhamdulillah. Sesungguhnya, nikmat Tuhan yang mana harus aku nafikan.

2014, dengan izinnya insyaAllah aku akan bergelar pelajar kembali. 


Sekian,

Hei hei 2014, please be nice to me!

Resolusi 2014,
Senyap - senyap je la.. Insya-Allah kalau umur panjang, hujung tahun 2014 nanti aku story.


Terima kasih sebab setia baca blog kisah hidup Hemangioma-girl nie eh. 

To blogger friends, terima kasih kerana selalu ada. Even tak pernah bersua, kesudian kalian meninggalkan jejak sangat - sangat dihargai. *Hug*

To stranger, terima kasih sebab sentiasa singgah dan ter-inspirasi dengan kisah hidup budak-perempuan-yang-ada-tanda-lahir dekat muka ni.

To HATERS, terima kasih sebab sentiasa singgah dan terus skodeng dan CARING gila kentang kat diri budak perempuan yang ada birthmark ni. Semoga kisah hidup aku yang biasa - biasa ni akan selalu memberi KAU inspirasi dan menghargai diri sendiri eh!

K, bye.


Hemangiomas are a common vascular birthmark. Their cause is unknown. The color results from the development of blood vessels at the site.





 Till then~


Thursday, December 19, 2013

Cerita Disember :)

Assallammualaikum (n_n)V

Hai,
Salam Khamis.

Rasa macam lama sangat tak menaip sesuatu kat sini. Actually, aku baru je mula kerja balik lepas cuti around tiga minggu. Hik!

Officially, 16/12/2013 lepas genap dua tahun aku berstatus permanent dekat sini :) Alhamdulillah, kejap je masa berlalu. Rasa macam baru lagi aku jejak kaki dekat sini. Syukur Allah permudahkan segalanya. :)

Aku balik KL hari selasa 10/12/13 sebab hari rabu ada photoshoot wedding, kononnye lah, tapi terpaksa tunda sebab aku demam. Tapi, dalam demam - demam tu aku masih boleh ingat lagi bahawanya kat PWTC ada pesta buku. Gittew...

Makanya, hari rabu tengahari tu terus ajak hubby. (eh, cam pelik je bunyiknye) pergi PWTC sebab memang nak-nak-sangat-sangat beli novel Melur Jelita. Kemain setahun aku aim novel - novel MYPI dan ILYS, tapi nak beli terfikir - fikir sebab mahalkan, semua method dah tengok selama setahun ni, kedai online, fb, buku 2nd kat fb, group, web publisher, semua dah guna...tapi macam berat je nak beli dan sold out. Tapi.... bila dah ada orang tu offer diri nak belikan, so... memang aku rasa macam nak lompat bintangtujuhbelas kali ah!
:)

Lepas tu, aku juga sempat terjah booth Jelajah Lejenfixi. Dapatlah tiga biji novel yang aku dah aim lama jugak. Kesimpulannya, tour ke pesta buku kali ini aku memang beli novel yang aku memang betul - betul aim saja.

(Mohon beliau akan terus memahami minat ke-arah-buku isteri beliau ini :)*

Hari sabtu malam, aku ajak pulak Encik Bulat pergi Big Bad wolf. Ikutkan, ini pertama kali aku jejak Big Bad wolf. Tahun lepas serius aku terlepas. Kali ni pun hampir terlepas. Kalau bukan sebab aku bukak page fb lama, confirm terlepasnye.

Yang paling best pasal Big Bad Wolf, even ni open 24 jam. Gila heaven! Aku sampai sana around pukul 12 malam sebab jem gile - gile kot. Tapi, jem pun rasa berbaloi sebab sampai - sampai terkagum kejap bila tengok buku sana - sini.

Serius best gila sebab buku - buku dia murah. Enam buah buku cerita english aku beli tu cuma RM8, total semua cuma RM48. Mana nak dapat? pergi MPH ke, Kinokuniya ke, paling - paling boleh dapat around RM30. Dua dari novel aku beli tu berkulit keras dan super tebal. Hihihi.

Tapi semuanya kisah fantasi. Actually memang aim cerita fantasy je pun :)

Hujung - hujung tahun ni, entah kenapa hati rasa macam dup - dap - dup - dap je. Hati besar sangat nak edit balik dua Manuskrip tu since aku rasa macam ada sesuatu berita baik. Tapi mood ke laut, serius nak buka laptop pun malas. Serius malas gila... siap tu aku print lagi manuskrip disebabkan malas nak bukak lappy. Tapi, dah seminggu masih tak siap - siap lagi editnya. Mungkin lepas dah siap kemas rumah, dah cantik - cantikkan bilik bacaan, baru ada semangat nak menaip balik kot!

Sebut pasal rumah. Hujung minggu hari tu, tengok iklan bank lelong kawasan apartment aku tu, serius harga boleh tahan. Rumah yang sama, level yang sama, harga lelong saja dah RM75K. Cepat gila harga rumah naik eh. Walaupun rumah aku rumah biasa - biasa je, murah je pun, environmentpun tak best sangat, tapi serius aku sayang sangat kat rumah tu. Lain sangat perasaan tu even kita cuma nak tinggalkan rumah tu dua tiga hari. *mungkin aku dah mula faham konsep home-sweet-home tu kot!* kegembiraan itu bukan diukur dengan berapa bestnya environment, berapa besar kawasannya, berapa mahal rumahnya, tapi lebih kepada macammana kita menjaga, life & live dalam rumah tu. Ke aku rasa cam ni mungkin sebab aku tahu tu rumah aku kot. Hoih! 

Sekarang ni, semua benda naikkan, kalau duduk KL serius memang terasa sangat - sangat. Aku ada baca beberapa blog, diorang cakap, next year adalah tahun gelap... sebabnya, tahun depan semua benda akan naik. Serius... huhuhuhu :(

Last story, Masa naik cuti hari tu bukak - bukak email office. Aku terus tertumpu dengan satu email. Permohonan loan nak sambung belajar aku lulus. Sekarang tengah tunggu offer letter je. Insha-Allah, kalau tak ada halangan, next year boleh buat PJJ dah :)

Lagi, apa nak cerita eh? erm... tu je kot. Penat perah otak nak tulis entry. *Gittew* :)

Entry kawen nanti kita update eh. Malas gila nak transfer gambar. Hujung - hujung tahun ni, semua benda jadi malas. Mood cuti dah on katanyeeee :) lagi tiga hari je kerja, pastu cuti sampai awal januari. Yippi!

:)


 Till then~

Friday, December 13, 2013

Taman Botani Negara Shah Alam

Assallammualaikum (n_n)V

Selamat petang! :D semalam, ai jalan-jalan ke Taman Botani Negara Shah Alam, atau dengan nama manjanya, bukit cahaya Shah Alam. Gerak dalam pukul 8.00 pagi, dalam 8.30 pagi dah sampai :)
Tujuan jejak kaki ke sini sebab nak tengok rumah 4 musim ittew. Kalau nak datang sini, make sure korang datang pagi-pagi. Sebabbbb orang sangattt ramai ye.

Harga tiket RM3.00 untuk tiket masuk.
Harga tiket masuk rumah iklim RM5.00 seorang.


See, kena datang awal, masa ai datang, orang tak ramai lagi.







 Fewhh, mula-mula sangat bersemangat hokeys!



Kalau nak naik basikal, kena tunggu kat sini. Macam ai, ececeh.. cydakan poyo, tak jangka pun nak jalan jauh. Kengkonon nak excersice, lepas tu dah menapak sampai ke hujung, dalam 3KM jalan kaki, baru tersedar. Nak patah balik ke pangkal jalan, sangat payah kaki melangkah.


 See, jauh okey :(


 Sebelum berjalan dengan penuh megah, sila tengok signboard, kang salah jalan, confirm menangis :)


Ini antara aktiviti yang ada dekat sini, banyak aktivitinya ye!! kagum tengok anak mat salleh tu, kecil-kecil dah buat flaying fock sendiri. Fewh~


 Untuk orang dewasa pun ada. Dannn..ianya sangat-sangat serammmm!! tinggi kot, tak main flaying fock rendah-rendah.. Gila ah, gayat owh~

Jalan punya jalan, akhirnya kami tiba di taman buah-buahan. OMG duriaaaannnnnnn!!



Tapi, ada signboard kat atas ni, dia tak bagi ambil, kalau ambil jugak, sebarang kemungkinan tanggungjawab sendiri. Tapikan, ramai gila orang pergi memetik buah, ada petik jambu, kelapa, duku, cempedak.


Cuba tengok buah duku tu. Gerammmmmm okey!

 Lepas tu singgah ke Taman Kaktus.. cantik tempat kaktus tu, tapi macam tak terjaga. Balik kitorang tahan je bas kat bawah ni, agak tak mungkin nak jalan lagi 3 KM.. hehehe..


Turun je dekat pintu utama, terus jalan kaki nak pergi rumah iklim pulak. Tak mampu nak tunggu bas lain, ada ramai sangat orang tengah beratur. Gigih laa kami berjalan..


Tengok sawah padi. Cantikkkk!! tapi padi tak adalaaa :( lepas tu singgah berhenti dekat tasik kejap. cantik. Ada ikan arowana kot! 



 Jalan lagi, terus ke taman Haiwan pulak. Waahhhhh.. ada banyak Haiwan, di sebabkan kaki dah penat melangkah. Tak kosa dah nak singgah sini. Pandang dari jauh je


Jalan lagi akhirnya dah nampak signboard ni. Waahhhhh... waahhhhh.. :D


Akhirnya!


Masuk-masuk dalam rumah empat musim tu, terus jadi eksited. Bestnyeeee... :D









Setelah feeling-feeling kat oversea, terus decida balik daaa.. Kaki dah tak mampu nak jalan. Sanggup we'all tunggu bas hampir 15 minit. Serius dah tak mampu nak jalan kaki daa.

Untuk pengetahuan semua. Bas adalah free. tak yah bayar ye, nak naik basikal je kena bayar ye kawan-kawan. :D


Orang dah makin ramai, jom kita balikkkkkkkkkkkkkk

Till Then~