Wednesday, July 24, 2013

RUMAH NUR KASIH BESTARI

Assallammualaikum (n_n)V 

Bismillah, sempena bulan ramadhan ni, sama-sama kita berkongsi cahaya ramadan. InsyaAllah. Tahu, hari ni hari gaji, so... marilah sama-sama kita kongsikan. Tak banyak, janji ikhlas :D Jangan angkuh cakap takut tak cukup duit nak sedekah. Sesungguhnya Allah akan mencukupkan rezeki hamba-hambanya. Kadang-kadang, Allah kembalikan semula rezeki kita dengan cara yang tidak kita terfikir. In sha Allah, :)


RUMAH NUR KASIH BESTARI

Rumah ni letak satu daerah dekat dengan rumah aku dekat kampung. Dulu, aku tak tahu ni salah satu rumah anak-anak yatim, bila selalu lalu depan rumah ni, baru perasan... 


Lokasinya sangat strategik. Kalau korang nak ke Lumut dari Ipoh melalui Sri Iskandar, sudah tentu akan melalui traffic light di Bota Kanan. Betul-betul lepas lampu isyarat, korang tengok ke kiri, ada sebuah rumah bunglow agak lama. Berpagar tergantung banner dengan tulisan: RUMAH NUR KASIH BESTARI Dengan font merah terang.
Beralamat di: Kg Selat, Bota Kanan 3200, Bota, Perak.
018-2365692. 0184077493
rumahnurkasihbestari@yahoo.com
Rumah nur kasih bestari menaungi anak-anak yatim, fakir miskin dan asnaf zakat. Mudah untuk dikunjungi, untuk memberi nikmat-nikmat Tuhan yang berlebihan yang ada pada sesiapa saja. 

Rumah Nur Kasih Bestari (RNKB), Bota Kanan baru beroperasi pada awal Januari 2010 di bawah nombor pendaftaran IP0319641-T. RNKB merupakan sebuah pusat kebajikan yang pada masa ini menempatkan seramai 16 orang kanak-kanak dan remaja perempuan yang terdiri daripada:

1. anak-anak yatim
2. anak fakir miskin
3. asnaf zakat
4. remaja bermasalah

Program utama ialah program-program ibadah dan pendidikan. Antaranya ialah:
1. sembahyang jemaah
2. wirid dan zikir
3. kelas fardhu ain
4. pengurusan kebersihan
5. rehlah dll

RNKB mengalu-alukan segala bantuan dan sumbangan yang boleh diberikan untuk membiayai keperluan dan perbelanjaan yang diperlukan terutama untuk keperluan persekolahan, makan-minum, penginapan, utiliti, rawatan kesihatan dll.

Sebaran pertanyaan dan urusan bolehlah berhubung denga:
Pn Nurul (Umu Saihah) 019-4168397
Pn Nurul Jannah 013-4854294
Pn Aishah 019-4644618

Sumbangan berupa wang tunai atau cek boleh di bank in ke dalam akaun
CIMB Bank No. Akaun 14270000088100
atau cek di atas nama
NUR KASIH BESTARI (CIMB) 14270000088100

Till then~


3 comments:

  1. Assalamualaikum syida. thanks sharing. insyallah ada rezeki kita hulurkan ke sana :)

    ReplyDelete
  2. Wah bestnya, Zue suka pergi rumah anak2 yatim ni hehe

    ReplyDelete
  3. comel2 jea semua kanak2 ni :)

    ReplyDelete

Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998