Tuesday, June 25, 2013

Saturday, June 22, 2013

Sempadan

Assallammualaikum (n_n)V 

Hai~
saja je nak up topik sikit pasal sempadan hari ni.

Sempadan. Bila bercakap pasal sempadan, apa yang boleh kita-kita ni fikirkan? secara logiknya, sempadan adalah satu kawasan yang dipunyai seseorang, yang tak boleh dicerobohi oleh orang lain tanpa kebenaran tuan kawasan.


Senangkan nak faham.

Contoh macam kita masuk negara orang, kena ada passport, kena ada kebenaran dari imegresen, tak akanlah nak jadi pendatang asing, main ceroboh je negara orang dengan tak ada perasaan.

Hidup ini pun sama. Mana - mana ada sempadan, kadang-kadang kita dah bina sempadan antara kita dan orang-orang keliling. Kita cuba untuk securekan diri kita dan orang-orang yang kita sayang dengan membina sempadan itu. Harapan kita agar mereka tidak masuk ke dalam kawasan kita, dan kita juga tidak masuk dalam kawasan mereka. [Read: Kawasan = hidup]

Kita ni pulak, beriya-iya menjaga diri kita dan orang dalam kawasan kita untuk tidak melepasi sempadan yang telah kita gariskan. Macam-macam usaha kita buat, macam-macam kita cuba ikhtiarkan supaya kita juga tidak melepasi sempadan tu. Seboleh-boleh kita cuba untuk tidak mendapatkan bantuan luar, tidak melepasi sempadan itu walau hanya untuk meminta bantuan walau hanya untuk sebutir beras.

Tapi,
Apa pula perasaan kita apabila sempadan kita diceroboh. Keamanan kawasan kita diganggu,

Marah tak bila sempadan yang kita bina diceroboh. Sedangkan, kita tidak pernah menganggu sempadan orang lain? Jadi pemerhati itu tak salah. Tapi, pemerhati dan penceroboh itu adalah dua benda yang berbeza.

Pemerhati, kedatangannya di hormati.
Penceroboh, kedatangannya diperangi.

Dua benda yang berbeza. Tapi orang lain selalu ambil mudah.

Pesanan penaja:


k. bye :D

 Till then~


Friday, June 21, 2013

Review Steamboat Maeps Serdang

Assallammualaikum (n_n)V

Haiii... Hari ini aku nak update pasal steamboat MAEPS Serdang. Entry ini dah agak pekasam. Singgah masa balik dari Putrajaya last week. (read: pameran pengantin) heheheh :)


Suasana dalam Restoren ni best. Itu tak tipu... masa tu kitorang pilih steamboat dengan grill. Harga dalam RM 28.00 seorang.

First expection, okeylaa RM 28 untuk steamboat dan grill. Sambil tunggu tempat grill tu kena hantar, kitorang buat site visit tengok makanan dulu. Okeylaaa.. okeylaaaa boleh tahan, banyak juga pilihan. Ada sotong, udang dan ketam walaupun kecil. Tapi udang kecik :(


Sambil tunggu, aku ambil rojak, mee dan nasi goreng. Lepas tu grill pan pun tiba. Terkedu kejap.. dia hantar grill pan yang tebal gile tu, guna dengan dapur yang guna gas kecil tu.


Erm..


Imagine, nak tunggu grill pan tu panas dah berapa lama? dengan dapur guna gas kecil tu. Sabar je rasa. Sambil tunggu makanan masak, bertambah-tambah lapar. Dan... serius guna grill pan ni memang tak masak sangat steamboat macam daging, ketam.. yang masak so so je, udang sahajo. Menyampah tunggu, aku pergi pulak ambil laksa. Okeylaa laksa dia..


Lepas pan tu dah betul betul panas, api dia mula slow.. tak lama lepas tu terus padam. Erm... masa tu mood nak makan dah tak ada pun. Alahai.. menyesal sikit (read: banyak) sebab RM28 makan tak kenyang langsung tapi bayar mahal. Baru ingat nak boikot Flaming sebab flaming steamboat dah naik RM28 seorang, he he he :)

Erm, tak tahu nak rekeman ke tak kedai ni, ikut korang punya pandanganlah nak try ke tak.. maybe kalau ambil steamboat biasa without grill okeylaa kot..

:)



 Till then~