Monday, March 04, 2013

Proposal TOPENG Rejected!

Assallammualaikum (n_n)V

Har har har.. even sakit sebab di tolak. Tapi hati rasa okey jugak, sebab tahu mana kelemahan manuskrip tu, mungkin next time boleh alter lagi kasi mengancam sikit. Sakit okey manuskrip kena reject. Tapi okeylaa.. atlist tak ada lah kena gantung tak bertali, kan?

Reject dalam percubaan menjadi yang terbaik. Bukan mudah untuk buat manuskrip yang jauh dari genre cinta bunga-bunga. Susah beb!

Tak sedih, tapi lebih kepada nak tingkatkan usaha.

Fewh.. ohsem!

******

Salam,

Even rejected tapi saya puas hati :) suka sangat sebab penilaian dari penerbit tersebut jujur.. berikut adalah sebab penolakkannya. Thanks penerbit, korang awesome! ternyata jujur dalam menilai manuskrip :)




Feedback TOPENG
kalau budak kampung nak cari kerja,mesti latar tempat kuala lumpur. dah biasa sangat. jalan cerita 
menarik. harap penulis dapat tulis lain agar lebih "XXXX"
*
The point of view is too jakun la. Don't think I can read this.
*
Mmg naif sampai tak boleh bezakan hidup mewah tapi menyewa bilik kat flat murah.
Anyway, overall, not interesting.
*
Let me guess. Kotaraya Kuala Lumpur merosakkan hati suci seorang gadis kampung. Sedikit demi 
sedikit dia sesat dibelengui kekejian hidup di bandar. Namun dia akhirnya insaf dan kembali ke jalan 
yang benar (lepas jumpa cinta hati).
Cara penulis menulis agak ok sebenarnya. Cuma cerita dia yang agak meh. Dan watak2 dia tak 
likable.
Rejected. Even if i read it as a satire, it is pretty boring.
*
Sinopsisnya macam baca gist untuk novel Melayu dalam akhbar. Walaupun ada sedikit cerita just to 
get things figured out, namun pengolahannya tak witty. Dah ingat, gaya penulisan sinopsis macam 
gaya pengulasan novel dalam majalah WANITA/Jelita/NONA terbitan zaman 80an!
Moving on to its 1st Chapter, pengolahan cerita agak perlahan. Rasa macam baca novel bersiri kat 
majalah Wanita era 90an! Tahap ke-relevan-an cerita agak backwards. 
2nd Chapter pulak, sama macam chapter sebelumnya. Garapan lemah. Agak draggy sikit.
Hhmm...komen I? Ni bukan tahap naif...tapi dah ketinggalan zaman. I reject proposal ni. Habis 2nd 
Chapter pun tidak muncul 'X-Factor" yang diharapkan.
*
Cerita best. Tapi bab satu agak bosan. Part mula tu penting rasanya untuk tarik orang untuk beli/baca. 
Terima!
*
ini best.
*
macam novel novel biasa jer citer ni .... jika ditanya pendapat ... rasa kurang minat .... terpulang pada 
jugde lagi :)
*
Tak ada yg menarik. Cerita dtg kl dr kg cari kerja. Bosan.

******

Komen saya pulak. Sinopsis tak kuat. Sinopsis di tulis ketika hati tengah sakit mengenangkan manuskrip Ini Love Story ke? yang di anak tirikan. Apakah.. :)

Hidup ini satu perjalanan, bukan destinasi. Jatuh? bangunlah dan berjalan lagi, kalau perlu berlari!..

Till then,


8 comments:

  1. Di tolak dan di kritik boleh menjadi penguat semangat untuk berjaya..Teruskan ye syida.

    Saya tak baca lagi, yang topeng tu..hehe. Nanti nak pergi baca.

    ReplyDelete
  2. mcm2 komen nyer.tak pe.blh baiki lagi kan

    ReplyDelete
  3. x pe, boleh usaha lagi.. hehe

    ReplyDelete
  4. takpe sekurg2nya dari feedback tu cyida akan improve lg lepas ni...thomas edison pon hanya berjaya buat mentol setelah gagal 99 biji mentol sebelumnya...

    ReplyDelete
  5. honest comment camni boleh buat u lebih rajin carik idea baru. keep it up :D

    ReplyDelete
  6. macam kejam sangatlah pula penerbit tu komen macam tu :( macam kejam gilee!

    ReplyDelete
  7. tak pe wak...at least awak dapat feedback..nini kagum dengan awak sebab nini punya novel tak pernah siap sampai sekarang =(

    berkarya lagi...nini harap dapat kenal awak sebagai seorang penulis novel yang setara dengan ram...hehe...

    ReplyDelete
  8. bagus cyda ni.. kuat semangat. teruskan ya.. =)

    semoga 1 day, ada satu novel dari cyda dlm koleksi saya.. hehe. *wink*

    ReplyDelete

Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998