Monday, February 11, 2013

Tutorial tukar domain blogspot kepada domain dot my semula.

Assallammualaikum (n_n)V

Entry ni khas untuk Cik Nugrul Farah. Beliau ada pm kita dekat FB, sorry ye.. tak perasan. Okey.. kita buatkan tutorial untuk awak ye farah.

1- setting>basic

Bila dah keluar window macam dekat atas ni, klik + Add a custom domain tu. Lepas tu akan keluar window macam dekat bawah ni.


Lepas tu klik pada switch to advanced settings. Nanti akan keluar macam dekat bawah ni pulak.. lepas tu masukkan url yang di daftarkan di Asia Host.. lepas tu klik save.









Itu jek.. kte buat cam tu je. Kalau korang tak boleh nak key-in balik url, maknanya korang kena buat step by step macam mula-mula bertukar ke dot.my dulu laa.. ala, yang macam nak register ke .my dari blogspot dulu tu..



Till then~



2 comments:

  1. Mudah tutorial ni..senang nak faham.

    ReplyDelete
  2. salam...

    thanks yer syida sebab sudi ajarkan...hehehe dah jadi dah.

    thank yer :)

    ReplyDelete

Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998