Sunday, January 27, 2013

Oh, domain!

Assallammualaikum (n_n)V 

Haih, niat hati baru je nak berblogwalking di pagi weekend nie. Al-kisahnya, ada dapat email dari kawan blogger cakap domain ada masalah. Erm.. pagi ni bukak-bukak blog memang ada masalah, tak boleh nak view. Kenapa apakah? haih.. tiba-tiba ada sikit rasa kesal. *banyak sebenarnya*

Erm, ada juga terbaca dekat blogger dashboard, Aini pun up entry yang sama. Kenapa apakah di pagi ahad ni tiba-tiba bermasalah. Server ada masalah eh? haih!


Bila dah jadi benda macam ni, automatik rasa macam 'menyesal'. Adehhhh.. apa pun tak boleh. Mungkin sebab ianya bakal berbayar dan iklan tengah running kot, tu yang ada sikit rasa kecewa. Apa-apa je lah, jom kita main game zombi :D

 Till then~



6 comments:

  1. pada blogger berdomain Dot MY, sila ikut step kat bawah ni kalau korang nak view blog korang and blog-blog Dot MY yang lain...

    ~ step ni pun terpakai untuk blogger blogspot..sebab korang kena tukar dns setting dalam komputer korang dulu baru boleh view blog berdomain Dot MY

    1.buka control panel
    2.click view network status and tasks
    3.click pada connection yang korang guna sekarang
    4.click properties
    5.select Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)
    6.click Properties
    7.abaikan yang IP tu, tukar DNS setting.. select Use the following DNS server addresses
    8. Masuk Preferred DNS server: 8.8.8.8
    9. Masuk Alternate DNS server : 8.8.4.4
    10.Click OK

    try bukak blog Dot MY :)

    ReplyDelete
  2. sebab dorang nak upgrade server katanya.. so ada la problem kejap dengan domain. tapi kejap je la.. dah ok sekarang ni.. ;D

    ReplyDelete
  3. adeh....kalau benda ni terjadi lagi terpaksa tukar kontrak la jawabnya....

    ReplyDelete
  4. Tapi kena tukar DNS properties dekat internet kita dulu..baru boleh buka blog yang berdomain .my..Kalau tak tukar memang tak boleh buka.

    ReplyDelete
  5. memang itu yg saya prasan sejak menjak ni. domain .my akan jadi begitu kena tekan cached copy tu baru boleh ke blog tuan tu.

    ReplyDelete

Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998