Thursday, January 31, 2013

Cendawan Paling Mahal di Dunia.

Assallammualaikum (n_n)V 


1. Matsutake Mushrooms

1.00 USD = 3.02800 MYR 
Harga : $1000 = RM3028.00


Matsutake adalah nama biasa bagi kulat yang paling dikehendaki selepas pengkajian tentang kulat meningkat di Asia, Eropah dan Amerika Utara. Kulat ini merupakan element penting dalam cara masakan Jepun. Matsutake adalah amat sukar di tanam kerana itulah harganya sangat mahal. Matsutake Jepun bila awal musim bermula mempunyai gred yang paling tinggi dan boleh mencapai RM6056.00 sekilo. Untuk perbandngan nilai purata bagi matsutake import adalah sekitar RM272.50 sekilo.


2. Huge Italian Truffle To Fetch
Harga : $216,000 = RM654,048.00


Cendawan bawah tanah yang paling mahal di dunia telah dibeli oleh orang yang tidak dikenali dari Hong Kong untuk $216,000. Tetapi ada pesaing yang boleh membida lebih tinggi daripada itu jika dijual kembali. Cendawan putih 1.5kg berasal dari geografi Itali yang dijangka akan dijual untuk 150,000 euros ($216,000) di lelongan amal yang dijadualkan di Macau.



 Till then~

14 comments:

  1. Waa..mahalnya..cendawan dekat atas tu saya pernah tengok dalam Family Outing Variety Show.

    ReplyDelete
  2. wah...yg cendawan itali tu siap buat lelong lg tu.....camni kalau beli pon tak buat masak punya...

    ReplyDelete
  3. dear,

    please email me..sy nak minta tlg awk skit ttg domain...

    zuhra_ nurhayani@yahoo.com

    cari email awak xjmpe plak.huhhu

    pleaseee....

    ReplyDelete
  4. Berbaloi ke mkn cendawan mahal2 nie... Hehehhh but gud info... ^^

    ReplyDelete
  5. mahal nyer..org yg betul2 suka makan cendawan je beli nie..:-)

    ReplyDelete
  6. ok beli cendawan biasa jee kat kedai masuk perut keluar gitu jugak hahaha

    ReplyDelete
  7. Mak ai mahalnya. Apa khasiat dia sampai mahal gitu sekali. Masuk jadi taik gak nanti huhu giler betul

    ReplyDelete
  8. pergh. harga dia.. pitam.. boleh buat beli rumah sebijik bayaw half (nak rumah mahal) dan bayaw kete myvi extreme cash. yuhuuu~

    ReplyDelete
  9. ni cendawan leh mkn ke tak ni..??takpela..bli cendawan dlm tin jela :p

    ReplyDelete
  10. sanggupkan diorg beli walaupun mahal2 mcm ni.

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum syida...wah !! info yg menarik ni...:)

    ReplyDelete
  12. cendawan yang atas tu rasanya kat korea pun ada. kalau tak silap laa.

    ReplyDelete

Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998