Friday, December 14, 2012

Tutorial pasang domain MY

Assallammualaikum (n_n)V

Entry ini di taip untuk bantu kawan-kawan yang dah register domain sendiri dekat Innanie Ariffin
hehehe, macam korang, cyda pun stuck dekat yang tengah-tengah tu. So.. marilah kita belajar sama-sama.

sebenarnya, tutorial tu betul, cuma kena tengok lama-lama baru faham

1- korang jumpa yang ni kan?

2-klik kat switch to advanced settings.

3. bila dah klik dia akan tanya macam dalam kotak kat atas tu. just klik kat leave this page. lepas tu akan keluar macam dekat bawah ni kan? klik dekat on a top-level domain.

 4- See, dia akan keluar macam dekat bawah ni. Then terus pergi kat sini > > Login id korang > Tab domain > My DNS > Edit



 5- Then akan keluar macam dekat bawah ni kan? korang stuck dekat sini kan?


6- Then, korang klin dekat edit tu. Lepas tu keluar macam dekat bawah ni. Then pilih blogspot. Save!














7- Akan keluar yang macam dekat bawah ni. Di ingatkan, delete mana-mana yang tak berkenaan. contohlaa macam cyda punya ada ftp.alexanderirvin.my, so segala yg berkaitan alexanderirvin.my tu cyda delete.

PS: Sila jangan delete sesuka hati. Melainkan domain korang bercampur dgn domain orang lain, Macam cyda, domain cyda bercampur dengan domain alexanderian.my, di mana bila cyda update dia tak jadi www.cydasite.my tp jadi www.alexanderian.my. jadi, cyda kena delete domain alexanderian.my tu untuk bagi domain cyda run smooth. Kiranya, kalau domain korang bermula dgn ftp.domainkorang.my dan dalam line-line seterusnya ada domainkorang.my korang tak payah delete apa-apa. Cyda delete sebab domain cyda bercampur dengan domain orang lain. tu je, tak kisahlaa line tu ada berapa pun, purata akan ada dalam belas-belas line. Ingat, tolong jgn DELETE sesuka hati. 
( korang faham tak apa cyda bagitahu ni?)



8- Bila korang klik paling bawah, korang akan jumpa yang  add line. Add line ni laa yang Innanie maksudkan tu!



9- Yang Innanie cakap huruf berterabur pendek tu yang cyda boldkan kat bawah.


10- Yang Innanie cakap huruf berterabur kena copy tu yang ni:


 11- Yang Innanie cakap kena make sure ada tu, kena masukkan macam dekat bawah ni.


12- Ini yang kena copy nombor berterabur pendek tu!


13- Yang nak kena key-in sendiri tu yang macam dekat bawah ni.

 14- Kemudian kembali ke Dashboard setting tadi, klik balik dekat switch to advance setting. masukkan domain yang korang pilih. contoh http://www.domainkorang.my, [ tukar macam yg warna merah tu ye ]



 15- Lepas tu akan keluar macam dekat bawah ni.. Itu jek!!

Tahniah, korang dah berjaya!!

Siapa nak domain free, sila ke blog Innanie Ariffin. Confirm free, tak yah nak contest bagai.. :D

PS: TUTORIAL REDIRECT. PENTING!! SAMBUNG SINI YE.. Kalau tak tukar, url korang akan jadi ERROR.. KLIK SINI


Till then :D

100 comments:

  1. nak tny part yg awak kate deleta alexanderirvin.my kan...awak delete semuanya ke?yg tinggal sepptnya da berapa?

    ReplyDelete
  2. nice tutorial :)

    tq 4 sharing dear..


    Jom join page sy yg tak seberapa ni http://www.suterakasihyann.com/2012/12/pencarian-blog-untuk-autopublish-di.html :)

    ReplyDelete
  3. dear..sy msih gagal untk tukar domain tu..:(

    ReplyDelete
  4. Berapa lama yea masa dari kita savedkan benda tuh sampai linkblog.my boleh guna?

    ReplyDelete
  5. apakah maksud no15? ada merah. ada save tu kak?

    ReplyDelete
  6. salah..tu yang no 14? apa maksudnya

    ReplyDelete
  7. @nur anis anis pergilaa kat blog innanie, daftar domain free :D

    ReplyDelete
  8. @Najiah Shaharain bukan, cyda delete yang ada tulis alexderian.my je..

    ReplyDelete
  9. @Najiah Shaharain ala, camne nk tolong ye.. erm.. cuba try lg najiah

    ReplyDelete
  10. wah! yang ni lg lengkap..beza plak tutorial drpd paly, simple2 jer..

    ReplyDelete
  11. mmg berbelit..klu bt pon serah pd pakar jela..huhu

    ReplyDelete
  12. Memang kena pilih blogspot ka? sebab saya pilih default untuk template.

    Alhamdulillah menjadi.

    ReplyDelete
  13. @ayut ala, ayut kena belajar jugak.. :D

    ReplyDelete
  14. @依之汉 tak jugak, entah..sebab cyda tadi guna default tak menjadi, ble letak blogspot ok plak.. alhamdulillah berjaya kan?

    ReplyDelete
  15. Sydah buat tp tak menjadi2... sy cuba ikut tuto yg shida pnya plak. dah sampi no. 6 tapi Name template tu takde pun... kat mana nak carinya ya?

    ReplyDelete
  16. dah buat A 2 Z dah dr pagi td sambil buat assignment. ni kali ntah ke berapa dah ntah buat semula berulang2 kali tapi still error gak lagi. Huhu... penat dah ni...

    ReplyDelete
  17. msih tak berjy...bolh kah awak buatkn utk sy..jika tidak menyusahkn lahh.

    ReplyDelete
  18. kat sebelah ats dlm no. 7 tu ada 4 A nya. Yg dh mmg sedia ada. Yg tu kna delete dulu ke?

    ReplyDelete
  19. lepas dah tukar domain yg kaler merah 2 xsave pown... jadi mcm salah

    We have not been able to verify your authority to this domain. Error 12.

    tlg ye,,, gtaw kat cbox blog saya

    ReplyDelete
  20. sy dh cek email, br dpt email yg innanie ckp tu. dh cuba dh utk buat lagi. Tak pelah, esok2 je la sy cuba lagi. Tqvm ats tuto ni ya Syida :)

    ReplyDelete
  21. @Ieta Mat Sa'ad ok, tak pe.. esok-esok cuba lagi.. gud luck ita :D

    ReplyDelete
  22. tak reti laaa, dari no.3 tu, saya klik xde pun kelaur mcm tu ?? klau tolong buat boleh? hihi

    ReplyDelete
  23. terbaik tutorial ni...nasib sy belum sempat tukar lg....boleh ikut tutorial cik syida ni lebih senang...

    ReplyDelete
  24. terima kasih ye sediakan tuto ni. penghargaan untuk anda dalam entry saya :) http://www.pelengkaprusukiri.my/2012/12/bertukar-ke-dot-my.html

    ReplyDelete
  25. memang kene delete alexanderirvin.my sahaja ke atau ftp.alexanderirvin.my pon kene delete? kene delete yang mana sebenarnya? kurang jelas

    ReplyDelete
  26. @Nik Ainaaalamak..kne tunggu ari isnin laa..sbb cyda online gne hp je:)

    ReplyDelete
  27. @Fendyyerp.. Semua yg ada alexdria.my tu mula dr ftp.alextdria.my tu.. Smpai jumpa ftp.domainawak.my buang je semua yg ada alexdria tu..

    ReplyDelete
  28. tq for this entry. my new blog url is mujadafewa.my :D

    ReplyDelete
  29. Boleh tlg buat utk saya x? :'( kenapa x jadii :(

    ReplyDelete
  30. terbaik :) dapat domain sendiri dah . heeee :D

    ReplyDelete
  31. terbaik :) dah ada domain sendiri dah . heeee :D www.afizphoto.my

    ReplyDelete
  32. Tq , Ty pun dah berjaya... singgah la blog tak seberapa. => www.yanty.my

    Setuju2 xpayah nak bercontest2 sgt la.

    ReplyDelete
  33. aigoo..tersalah delete lak..bhahaha..nak kena tunggu feedback asiahost dulu untuk solve masalah..

    dah tua2 ni mata pun tak berapa nak cekap sangat..

    ReplyDelete
  34. salam syida

    sy nak tanye...slps buat last step tuh...kire dah ok kan... mmg amik mase eh nak view blog guna url baru tuh?? sbb sy punye da siap cuma bila nak view blog xboleh... kene amik mase jugak eh?

    thx syida

    ReplyDelete
  35. Nieza singgah sini..masih berfikir nak tukar ke tak..hmm

    Kalau sudi join la ga nieza ye ^-~

    http://www.nieyxzha.com/2012/12/banner-doodles-giveaway-by-nieyxzha.html

    ReplyDelete
  36. DEAR SYIDA, I'M REALLY GLAD TO HAVE YOU. SUCH A VERY KIND-HEARTED BLOGGER. THANKS AGAIN!

    ReplyDelete
  37. @Bella Sahidiblh... Tp kne tunggu ari isnin sbb cyda online guna henfon awk.. :)
    Sabar ye awk.

    ReplyDelete
  38. @Yan Tytahnia.... Nti cyda dtg terjah ye ;)

    ReplyDelete
  39. @pipoq tak pe.. Blh cuba lagi.. Kan.. :)
    Chiayo! Chiayo!

    ReplyDelete
  40. @NugRuL SakuRa cyda tak pasti pulak nurul.. Bila dh succesfully tu maknanya dh ok dh tu.. Maybe dia lambat loading kot..

    ReplyDelete
  41. @Nieyxzha Hassan tukarls nieyza..ble fh tukar bru rsa puas hati.. Serius.. :)

    ReplyDelete
  42. @Delima Zamrud hehehe.. Its ok..mne cyda blh tolong, cyda tolong :)

    ReplyDelete
  43. Cik Syida..saya dh berjaya tukar..thanks atas bantuan..hehehe :)

    post ni di link ke sini :D
    http://www.cikgucomel74.my/2012/12/wwwcikgucomel74my-berjaya.html

    ReplyDelete
  44. Cyda, tak jadi lah.. boleh tolong buatkan tak?

    ReplyDelete
  45. kenapa step last sekali tu kan, dy keluar error 12 ?

    ReplyDelete
  46. @IddReams cyda online gne hp.. InsyaAllah tgk isnin mcmmane ye ;)

    ReplyDelete
  47. @Nurul Izzatiklu error 12,awk kne cek blk step by step..klu xblh try tnye innanie..

    ReplyDelete
  48. salam cik kak..

    saya try taip domain akak tanpa guna www. error la kak.. mungkin akak tak set IP kat DNS setting tu kot..

    ReplyDelete
  49. aik? tetiba ada domain saya kat sana. hahahaha... same as mine... your domain on my asiahost.. :D

    ReplyDelete
  50. saya dah siap semua dah...tp x boleh nak guna lg.sudah dua hari saya menunggu..

    ReplyDelete
  51. tmpng tnya..
    ade xjadi masalah redirect mcm ni bila bertukar ke domain .my??>>

    The blog that used to be here is now at http://haffiz.uipc.org/.
    Do you wish to be redirected?

    This blog is not hosted by Blogger and has not been checked for spam, viruses and other forms of malware.

    ReplyDelete
  52. @Alexander Irvin hahaha, tu laa pasal, masa mula-mula buat terkejut sebab tengok u name yg keluar, so kte deletelah semua nama u tu :D hehehe

    ReplyDelete
  53. @akim yusoff knape eh? erm.. awk kena try tanya innanie ni :D

    ReplyDelete
  54. @itu Akhil owh, tak de pulak..mungkin masa awak pilih host tu, awk terpilih yang kedua tu, bukan yang direct tu rasanya, cuba try buat lagi :D

    ReplyDelete
  55. alhamdulillah ... dah settle. heheh TQ syida ^^

    ReplyDelete
  56. dya masih xdpt pick up..huarghh..tension nya..

    ReplyDelete
  57. thanks, this tutor - terSANGATLAH clear, saya followed every single step, alhamdulillah, dah siap dah :)

    ReplyDelete
  58. lepas masuk CNAME kedua, juz jd 15 line jer. mula2 14. bila tmbh cname kdua, cuma jd 15. xjd 30..

    ReplyDelete
  59. syida, lepas dah delete yg tak patut dan add cname, sepatutnya ada berapa line?. sy ada 17 lines. dah dapat save semua, takde error, dah buat redirect, tp tak dapat view lagi. dulud syida kena tggu berapa lama ye baru dapat view blog syida?

    ReplyDelete
  60. Alhamdulillah, jadi dah .. thanks sangat :)

    ReplyDelete
  61. kak cyda tolong buatkan boleh ?? :'( tak de pun yg huruf berterabur balas disini

    - www.sheiraeiyra.blogspot.com/ -

    ReplyDelete
  62. @puterahangnadim owh tak pe2, tak kisah ada berapa, asalkan semua yg dalam tutorial tu masukkan. Cyda punya jd banyak sebab campur dengan Alexaderianirvin punya domain. bila cyda dah delete alexandiranirvin.my tu line cyda ada 15 je :D

    ReplyDelete
  63. @Sheera Aya haa, betullaa tu, dia lambat sikit baru blh view kot, sbb skrg smua org tengah nk tukar domain, cyda hari tu kejap je.. gud luck tau :D

    ReplyDelete
  64. @Ummi Shaheira tak de ke? ada.. cuba tgk betul-betul tutorial tu :D

    ReplyDelete
  65. hari ke3 try, baru jadi!
    cet! kecikje salahnya...
    .my je pun tapi pergi taip .com :/
    so, effect kat iklan nuffnang.. mcm mana nk buat balik iklan tu muncul mcm biasa?

    ReplyDelete
  66. @missmeraa tukar url blog baru kat nuffnang.. selalu masukkan ada blogspotkan? pergi kat manage my blog, lepas tu update, tukar blogspot kepada .my

    ReplyDelete
  67. saya dah siap daftar dan dah ada veriied semua :) ni link blog saya ------> www.shahrildotcom.my tp kenapa dekat DNS management tuu , masa ada pending erk ?? blh antar message di email saya --- > monstergalaxy_1997@yahoo.com atau message di facebook saja .. jangan message disini :)

    ReplyDelete
  68. Assalamualaikum cda, sheila tak menjadilah. nak buat CNAME kedua asyik tak menjadi je. sampai sakit kepala dah ni.. camne ek..

    *just nak make sure, lepas kita dah masukkan CNAME kedua dia akan jadi no 16 dan column pertama macam kat bawah ni kan?

    www.iiw2qqg3aq7t.sheilashahfiekry.my

    ReplyDelete
  69. Assalamualaikum, boleh tak cda tlong sheila. sheila dah 2 hari buat. sampai part CNAME kedua tu tak paham. dah boleh save kat asiahost tapi bila nak masukkan balik www.sheilashahfiekry.my kat setting blog still lagi error 12/14 tu. mohon bantuan ye.

    http://sheilashahfiekry.blogspot.com/

    ReplyDelete
  70. finally im got my own domain,, tq for this tutor,,http://www.belogisam.my/

    ReplyDelete
  71. Salam , kak cyda .. hm saya da buat semua cara2 tu from A to Z la .. tp still tak boleh tukar dia tetap error 12 .. mcam mane erk ?.
    hope sudi membantu , tq =)

    ReplyDelete
  72. hoho..senangnya awak buat..saya buat asyik error 12 je..bantu saya awak..huhu.. :(

    ReplyDelete
  73. mencabar jugak buat menatang ni! hew hew.. ok tgk la nnt jd ke x.. anyway salam perkenalan :)

    ReplyDelete
  74. YA ALLAH.... dlm banyak2 tutorial... tutorial nak pasang domain lah paling buat otak ku bergegar... adoooiiii... putar belit lah... rasa nyesal pun ada wooo.... asal payah sgt nak ubahnya.... kawan pmpuan buat 1 minggu dah jadi... saya buat... nak sebulan ni... sampai skg tak menjadi... aduuuuhhhhh

    ReplyDelete
  75. :'(((( aiyyyooooo.. kenapalah susah giller ... putar belit.. serius saya betul2 tak faham bahagian nak delete2 tu... dah delete satu... trus dia update... pas tu tak ada apa2 respond... leh tak email saya,... rafiqueniihara@gmail.com .. pleaseeeeee.. nak menangis ni... asal payah sangat nak tukar domain blog ni.... hhuuuuuuu

    ReplyDelete
  76. dik tolong leh akak punya dh jadi tukar cumanya bila kat bloglist dia tak berupdate jd error... cane ek

    ReplyDelete
  77. apsal bila dah ubah url kat nuffnang..tp still keluar error kat blog ye? huhu

    Sihat.Cergas.Cantik

    ReplyDelete
  78. Sala nak tanya..kalau nak pakai domain kena bayar kan ? mcm mana cara pembayarannya ? ?

    ReplyDelete
  79. Allahu, dah banyak kali saya cuba tapi tak lepas2, saya pun tak faham part mana saya silap. Minta tolong buatkan boleh? Huhu

    ReplyDelete

Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998