Monday, November 26, 2012

Pengebumian di Tibet (18SG)

Assallammualaikum (n_n)V

Erm, pernah terfikir tak macammana caranya orang Tibet semadikan mayat? pernah tak ? pernah tak? hewh~ harapnya anda punyai ketahanan mental yang kuat untuk teruskan pembacaan ye! :D

Tak mampu nak cerita panjang-panjang. Sila lihat ye.. Huhuhuhu

Dengan kepercayaan kepada kelahiran kembali yang dipegang, mereka menganggap seseorang yang telah mati ibarat tiada apa-apa lagi dan seperti barang buruk yang harus dibuang. Mereka adalah orang Tibet yang kebanyakannya adalah Budha. Ini adalah cara mereka yang difikir terbaik bagi melupuskan mayat mereka yang telah meninggal.Penguburan langit atau sky burial dianggap suatu kemurahan hati kerana sanggup gadaikan tubuh dengan memberi makan hidupan lain.

Mungkin perkara ini pelik dan sangat kejam bagi pandangan kita, tetapi disudut pandangan orang-orang Tibet, perkara ini dianggap mulia. - BUKU SEMASA















sumber: KLIK SINI




Tll then~

Thursday, November 22, 2012

Review: Instanbul Aku datang

Assallammualaikum (n_n)V

Semalam pergi tengok movie Instanbul, Aku datang, (Instanbul, Here i come!) lokasinya adalah tidak jauh, ala, dekat Midvelly nun. Itupun beli online tiket pada hari rabu jek. Haih!


Well, nasib semalam tak hujan hokeys! risau je, dah laa tengok area KL dah gelap nak hujan je. Haih.. Saya masuk yang pukul 8.00 malam punya. sedikit eksited nak tengok cerita ni, maklumlah.. sana - sini cakap cerita ni best. Maka, saya telah terpengaruh tau!


Sebagai bukti, inilah tiket online saya. ececeh, izinkan saya nak megah sikit, hewh,
*oh, matiklah ada orang cakap saya pendengki nanti* motip?

Oklaa, nasib beli online.. kalau tak entah mana-mana tempat yang dapat! orang ramaiii okeys, walau pun tak seramai masa tengok 'Aku Terima nikahnya' hari tu..

Eh, eh, banyak no iklannye eh! fewh~

first.
saya bagi rate 4.5/5 sebabnya. BEST!

Serius ohh, tak menyesal tengok. Boleh layanlah! sampaikan Encik Bulat yang sebelum masuk kat dalam hall tu, yang sibuk bertanya " Erm, best ke?" " Erm, cerita dia macammana?"

Ye, Tunang saya ittew pada mulanya tidak rela namun seakan terpaksa untuk meneman budak kepochi ni nak tengok movie ittew.

Sepanjang cerita, En.bulat tak henti - henti ketawa! terutama part yang Gay tu.. OMG, lawak kot! tak boleh blah muka beto khusyairi :D adehhh

Then, part yang Meggi Asam Laksa tu.. lawak gila! sweet hokeys. Serius tak tipu.

Tapikan, ada satu scene tu air mata saya tiba-tiba jatuh! erm.. part yang Lisa Surihani gaduh dengan perempuan Istanbul tu. Sentap oh bila perempuan Instanbul tu cakap,

' He is my boyfriend! ' OMG.. Then muka tomok masa tu dah lain, rasa serba-salah. fewh, mesti sedih bila dapat tahu orang yang kita sayang tu rupa-rupanya pasang spare tyre belakang kita kan? sentap kejap! Ye laa, mungkin kerana satu masa dulu saya pernah terlibat dalam situasi ittew, that's why ai teremo sikit tang part tu. Haih! 

Then, masa Tomok dan Lisa duduk kat kerusi , masa tomok cakap dia couple dengan perempuan Istanbul tu sebab dia sunyi, dia alone sebab Lisa tu jauh. Whatthehell -_-  ..alasan sugguh tak kukuh, nyampah ai pada alasan si Azad tu!

Ending dia, sangat tidak mengecewakan. Kalau saya dekat tempat Dian, saya pun akan pilih keputusan tu.
*oh! berangan~*

Review penuh baca DI SINI

Okey, itu sahaja, ini adalah sekadar pandangan dari blogger picisan seperti saya, maaf andai ada yang tak suka pandangan itu.

psst: Takde ke orang2 filem nak invite saya pergi tgk movie free, ai suka buat review - review ni. hehehe :D



Tamat, itu sahaja review dari tuan tanah yang comel dan jelita.. 
* nayalah ada orang pscyo baca statement ai*


Till then~


Wednesday, November 21, 2012

Wordless Wednesday!

Assallammualaikum (n_n)V



Sumber: NazLyizan (Yana)

Pesanan penaja: Terima kasih ~ hew hew hew


Till Then

Bogelkan orang lain untuk dakwah dalam blog - Hasrul Hassan

Assallammualaikum (n_n)V

Eh, update lagi! hehehe, terpanggil untuk berkongsi sesuatu. Sesungguhnya, yang baik itu harus di kongsi, benar? haruslah dong!

Hari ni sengaja mahu memetik entry dari beliau, di sampaikan secara lembut tapi amat mendalam! bagus sungguh inti-patinya, pendek dan padat macam milo 3 in 1, haih!

Macammana? cukup besar untuk di baca atau tidak? entry ini aku copy dari saudara Hasrul Hassan
Aku dah minta izin ye, harap maklum. Kalau tak cukup puas hati, sila ke blog beliau untuk membaca.

Terpanggil, terngiang-ngiang ayat beliau di telinga. Dek kerana itu, letakkan akal di depan setiap perbuatan. Intipati tu kena tahu, kena faham.

Inti pati itu kena faham, saya tak banyak ilmu agama, kurang cerdik tentang hukum - hukum, awak pandai, silakan membaca. :D

gadis, baca tau!


Till then,




Tuesday, November 06, 2012

Kos Hidup makin meningkat!

Assallammualaikum (n_n)V

Selamat petang, cuaca dekat bumi KL sekarang hujan - lebat. Tadi singgah ke blog Mama Zharfan, terbaca entry beliau. Ouchhh, bila tengok picture tu memang agak menakutkan ye, really really, kena akui bahawa kos hidup sekarang memang semakin meningkat. Bukan sikit, tapi banyakkkkkkkk, fewh~


Cuak okey, tambah - tambah duduk dekat KL ni, sangat tak berbaloi ye.. bilik sewa je nak bayar berapa dah, kadang - kadang lagi berbaloi beli je sebuah rumah. Bil elektrik, bil air, macam - macam. Serabut hokey. Itu belum lagi kahwin, ada anak - anak, terfikir jugak, macammana kehidupan orang yang dah kahwin, gaji kecil dan hanya suaminya je yang bekerja di kl ni, seram.. semua nak kena bayar, even nak masuk toilet pun kena bayar tau. Jangan main - main!


Bila tengok banyak - banyak kali gambar ni dekat blog Mama Zharfan, terus je jadi fobia. Eh, betullah! itu memang perbelanjaan sebulan untuk orang - orang yang duduk kl tau. Seram.. seram.. tak mampu nak fikir oh!

Secara logicalnya, nampak RM tu sangat besar, secara teknikalnya, besar manalah RM tu kan, contoh kalau bawak RM10 pergi kedai, for sure memang boleh kiralah apa je yang mampu dibeli. Sadis! rasanya, bukan dekat kl je ada masalah kos hidup semakin tinggi ni, mana-mana pun sama. 

Sendiri boleh fikirlah kenapa, mengapa dan bila ianya mula berlaku, next year kos hidup makin tinggi lagi, lagi dan lagi.. owh~ cukup bersediakah kita untuk persaingan akan datang? *pingsan*

Ohh, pelik.. macammanalah orang boleh menghabiskan RM untuk benda - benda bodoh  tak worth ni eh! such beli selipar harga riban - riban, beli jam harga ribu - ribu, shopping guna kredit card, bela haiwan - haiwan pelik macam burung, ular sawa, tikus, etc etc.. bukan agak membazir ke? duit dah terlebih sangat agaknya, kan.. kan..

fwehhhhh.. 



Till Then~


Sunday, November 04, 2012

Koleksi Kad Kahwin Kreatif

Assallammualaikum (n_n)V

Hallu ! hallu! wahai rakyat jelata.. meh nak tunjuk sikit koleksi kad jemputan perkahwinan yang super kreatif! 

wohooo, serius smartt!

kredit to pacik google!










.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


fwehhh, ini memang betul-betul budget, suke suke.. :D



Till then,
happy weekend.. to lovely follower, friends.. and lovely STALKER! fewhhh!