Tuesday, November 02, 2010

Apa itu Bacon & Ham ?

Salam;

Apa itu Bacon?. Tadi aku tengok rancangan masak kat TV, Lepas tu orang tu campurkan salad tomato dengan bacon, tengok macam sedap, tapi confius.. jadi, aku pun googlelaa apa itu bacon,

Ni adalah maksud bacon;
Bacon merujuk kepada daging babi. Ia adalah di perbuat daripada hirisan daging babi yang mempunyai lemak. Yang di potong nipis-nipis, bertujuan untuk di makan bersama burger atau salad.

Ham juga merujuk kepada daging babi. Secara konklusinya, Bacon & Ham itu sendiri memang merujuk kepada babi. Tapi, kat malaysia ni.. perkataan 'bacon' & 'ham' ni dah di komersial kan kepada beef bacon, kambing bacon, chicken ham, ham sandwich & etc.

Masalahnya, Kte sebagai umat islam.. pasti ke apa yang kita makan itu halal?. Dan, perlukah untuk memasukkan 'bacon' & 'ham' itu sebagai salah satu dari nama menu makanan kita, sedangkan ianya terang-terang merujuk kepada Babi a.k.a Khinzir?

Walaupun ada yang menyatakan terdapatnye "Halal Bacon" tapi agak meragukan...

kenapa tak digunakan perkataan lain ?

mungkin ade perkataan lain yang bersesuaian ....

kenapa nak ikut 'resam' mereka tu...

Apa pun terpulang pada pendapat masing2 dan juga fahaman anda terhadap isu tersebut..

mungkin bukan satu isu bagi sesetengah orang kan...

Bacon memang ditujukan utk Babi.... (diseluruh dunia..)

sila ambil perhatian.. jgn mudah terperdaya...

more info klik kat sini---> apa itu bacon?

2 comments:

  1. Yelah, saya stuju sgt², sometime kita Malaysian terpakse ikut "resam" mereka. Walhal, kita mmg ada right untuk mengawal kemasukkan brg² mcm nie, klu HALAL, mmg produk dari beef @ chicken x payah lah nak gunakan nama Bacon @ Ham yg sahih dan jelas merujuk kepada BABI... Kesian. Time nie rasa mcm nk salute Negara jiran Indonesia, which is kalau mmng tu kata dia [pemimpin bersuara], then sape pun yg nak masuk kena ikut kata dia. Lagi satu sy cukup x minat dgn Apartment & Condo yg skip No. 4... resam "korang" yg mengatakan no tu suwei, kenapa kita Malaysia kena ikut...

    ReplyDelete
  2. @as_serialam yupp its true, Kte sendiripun salute ngan indonesia. If pemimpin dorang cakap tak, maknanya tak laa tu!

    Yupp, ktepun cukup tak bekenan yang nombor-nombor rumah kat malaysia tu skip2. Dari nmbr 3, terus 3A lps tu tiba-tiba 5. Dan, orang kita tanpa segan silu terus nak follow jew. klu kat tu mmg kwasan dia, its oklaa,ni sye penah jumpe kwsan ktepun ada gitu.

    Itu pendapat saya.

    ReplyDelete

Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998