Saturday, October 31, 2009

~Masak Lemak Ikan pekasam+Pucuk Paku~


hai, Arinie sye tergerak ati nk pastekn apa yg sye masak tghari tadi( utk entry nie mggunakn ganti name 'saye',bkn 'aku')

kat bawah nie adalah bahan2nye :

2 ekor ikan pekasam ( Banyak pun boleh)
2 ikat pucuk paku (ikut suka)
2 batang serai (di ketuk)
*2 helai pucuk gelugor (xletakpun xpe)

di tumbuk/ kisar:
15 biji cili padi (ikut suka)
2.5 cm kunyit hidup
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih

500 ml santan ( 1 biji kelapa) (asingkn perahan pertama & perahan ke dua)
garam secukup rasa.

1.masukkan pucuk gelugor+ pucuk paku+ santan perahan kedua+ bahan2 kisar
2.kacau di atas api yg perlahan.
3.Apabila mendidih masukkan ikan pekasam+santan perahan pertama.
4.Perasakan dengan garam.
5.Kacau sekali-sekala,supaya santan xpecah minyak.. hingga nmpak kuah dh pekat sikit.
6.Sedia utk di makan! ;)) hehe

* Pucuk gelugor itu adalah pucuk drpd daun pokok asam keping (asam keping yg kita guna utk buat kuah laksa) asam gelugor=asam keping.

air tangan;
~Rasyidah~

No comments:

Post a Comment

Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998