Saturday, October 31, 2009

~Masak Lemak Ikan pekasam+Pucuk Paku~


hai, Arinie sye tergerak ati nk pastekn apa yg sye masak tghari tadi( utk entry nie mggunakn ganti name 'saye',bkn 'aku')

kat bawah nie adalah bahan2nye :

2 ekor ikan pekasam ( Banyak pun boleh)
2 ikat pucuk paku (ikut suka)
2 batang serai (di ketuk)
*2 helai pucuk gelugor (xletakpun xpe)

di tumbuk/ kisar:
15 biji cili padi (ikut suka)
2.5 cm kunyit hidup
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih

500 ml santan ( 1 biji kelapa) (asingkn perahan pertama & perahan ke dua)
garam secukup rasa.

1.masukkan pucuk gelugor+ pucuk paku+ santan perahan kedua+ bahan2 kisar
2.kacau di atas api yg perlahan.
3.Apabila mendidih masukkan ikan pekasam+santan perahan pertama.
4.Perasakan dengan garam.
5.Kacau sekali-sekala,supaya santan xpecah minyak.. hingga nmpak kuah dh pekat sikit.
6.Sedia utk di makan! ;)) hehe

* Pucuk gelugor itu adalah pucuk drpd daun pokok asam keping (asam keping yg kita guna utk buat kuah laksa) asam gelugor=asam keping.

air tangan;
~Rasyidah~

Friday, July 24, 2009

:: HeMaNgiOMA ::

Tanda Merah di Wajah, penyebab tidak percaya diri

Sumber : http://ummigroup.co.id

Dokter Dewi yang cantik, pada wajah saya sebelah kanan ada tanda merah cukup banyak. Tanda merah itu ada sejak saya lahir. Saya sangat minder dengan kondisi ini. Yang ingin saya tanyakan:
1. Apakah penyebab tanda merah itu?
2. Bisakah tanda merah itu dihilangkan, misalnya dengan krim pemutih wajah?
3. Perawatan apa yang mesti saya lakukan untuk menghilangkan tanda merah tersebut?
Nuryani, Jakarta.


Jawaban:
Nuryani yang manis,
1. Tanda merah yang ada sejak lahir kemungkinan besar adalah pembuluh darah kecil pada kulit yang melebar dan berkelompok, dalam istilah medis disebut hemangioma. Kalangan awam menyebutnya tanda lahir. Sebenarnya hemangioma hanya salah satu bentuk tanda lahir yang banyak macamnya, ada juga yang kehitaman atau kebiruan karena berasal dari pigmen warna kulit. Penyebabnya sampai sekarang masih belum diketahui. Kelainan ini umumnya tidak menurun pada anak dan sama sekali tidak menular.

2. Hemangioma tidak dapat dihilangkan dengan krim yang dioleskan. Krim pemutih bekerja menghambat pembentukan pigmen warna kulit (melanin) yang kecoklatan atau kehitaman, dan tidak mempengaruhi pembuluh darah. Hemangioma saat ini bisa dihilangkan dengan sinar LASER yang langsung merusak pembuluh darah berlebihan, tanpa merusak jaringan kulit disekitarnya. Jadi sangat aman bila dilakukan oleh dokter ahli yang berpengalaman. Tapi sayangnya karena alat berteknologi tinggi khusus ini masih dibuat di luar negeri, Indonesia hanya pemakai, maka harganya masih sangat mahal. LASER untuk pengobatan hemangioma hanya ada di beberapa rumah di sakit kota-kota besar di Indonesia atau klinik swasta terbatas. Di rumah sakit pemerintah belum tersedia, karena anggaran digunakan untuk alat lain yang lebih darurat. Biaya pengobatan dengan LASER sekitar 1,3 -1,5 juta rupiah per luas kartu (sekitar 20 cm2), dan harus diulang sekitar 6-10 kali dengan jarak 4-6 minggu.

3. Kalau memang memungkinkan dari segi biaya, Nuryani tentu bisa mengobatinya. Namun jika tidak, rawat/bersihkan kulit wajah seperti biasa. Jika perlu, bagian yang kemerahan bisa disamarkan dengan mengoles krim concealer (penyamar noda) yang bisa dibeli di toko kosmetik. Setelah itu bubuhkan lotion tabir surya (minimal SPF 15) ke seluruh wajah untuk melindungi dari sinar matahari. Segera ke dokter bila hemangioma mudah berdarah, berubah warna, gatal, atau terasa sakit. Jangan kecil hati kalau hemangioma Nuryani belum bisa dihilangkan. Mungkin belum rezeki dan anggap saja itu adalah bagian dari diri Nuryani yang unik, pemberian Allah.

Wednesday, February 25, 2009

*~ Datang dan Pergi ~*

Hari ini bermula selangkah lagi saya ke hadapan..buat pertama kalinya saya menghantar cerpen saya ke karangkraf..saya harap..kat sini ada tuah saya..kenapa?? kerana..saya ingin mencapai cita-cita saya yang satu itu..setelah sekian lama tidak menulis..kini saya kembali menyibukkan diri dengan dunia sepi saya..walau sepi..saya bahagia..sesungguhnya,saya tidak sepi..namun riuh dek kerana kesibukan jemari menaip segala bentuk ayat yang bermain di minda saya…

Hari ini saya praktikal di telekom seperti hari-hari yang lazimnya..namun hari ini saya hanya berada di ofis..abg Amin xde..dia ckp blk kmpg sebab ada orang meninggal..hari ini saya menghabiskan masa-masa saya di skrin computer..ambil doket..buat panggilan kerosakan ke talian 100,print senarai no telefon di cass systems..dan masa selebihnya saya habiskan dgn mengcreated blog baru saya nie..semuanya gara-gara saya terlupa password blog lama saya..nak buat macam-mana..so its my new blog…heheheh..xtaulaa macam-mana saya boleh terfikir nak guna address nih… www.cyidasite.blogspot.com erm..ternyata ringkas..dan saya sukakannya…

Kenapa headline blog saya ‘Datang dan pergi’..semuanya kerana..byk sgt benda yg dtg dan pergi sepanjang hidup kita ini..kadang-kadang kita tak perasaan..atau kadang-kadang kita sengaja tidak mahu ambil pusing.. saya juga seringkali begitu..entah kenapa dan mengapa tika sesuatu itu hadir..kita tidak mahu menghargainya..hinggalah suatu saat bila ianya pergi..kita mula di landa resah…

Tuesday, February 24, 2009

busan..

ntah ar..ni blog aku yg keberapa..asyik lupa je password..myk mkn semut kowt..huhuhu..